Парламентът създаде временна комисия, която да се занимае с доставките на газ за България и политиката на правителството по темата. Инициативата за такава комисия бе от ГЕРБ и "Възраждане", които предложиха две отделни решения. Предложението на ГЕРБ бе прието единодушно с 202 гласа "за", а това на "Възраждане" бе отхвърлено.

"От края на април България продължава да купува руски газ, но плаща 30% повече за него".

Това заяви бившият енергиен министър, сега депутат - Делян Добрев (ГЕРБ). За пореден път той попита защо "Газпром" е спрял доставките само за България и Полша.

"Как става така, че в дните непосредствено след спирането бяха избрани няколко доставчика на газ - едната от фирмите, за която е работил настоящият директор на "Булгаргаз". Защо не се ползваха платформите за търговия на газ, които са две? Каква друга може да е целта, освен да се вземат комисионни", каза още Добрев.

Теменужка Петкова, която също е бивш енергиен министър на ГЕРБ, изтъкна, че доставките на природен газ са свързани с национална сигурност и конкурентноспособност на икономиката.

"Защо "Булгаргаз" не резервира, а възложи това на фирма посредник", попита Петкова.

И Добрев, и Петкова, визират компанията МЕТ, резервирала капацитет много преди спирането на доставките едностранно от "Газпром".

Венко Сабрутев ("Продължаваме промяната") заяви, че партията ще подкрепи създаването на комисията с мотива "опозицията да не говори глупости".

"Ние няма какво да крием, дори няма да настояваме за председателско място", каза Сабрутев.

Жечо Станков (ГЕРБ) изтъкна, че диверсификация наистина има, защото в момента газът не е спрян.

"Нямаше как тръбите да са пълни. Да паднат всички смокинови листа, зад които се крият управляващите. Да осветлим тези посредници дали случайно не са резервирали капацитет още през март и април. Можеше да бъде купен по-евтино газът", каза Станков.

Тошко Йорданов ("Има такъв народ") също заяви, че партията ще подкрепи създаването на комисията, но според него тя ще е безмислена. И допълни, че управляващите са "широко скроени".

"За диверсификацията хората които направиха "Турски поток", същевременно мотайки гръцката връзка да мълчат", каза Йорданов.

Според Рамадан Аталай (ДПС) България трябва да си защити националния интерес. Той попита управляващите съгласни ли са газът да е по-скъп с с 30%.

Мартин Димитров ("Демократична България") заяви, че тази комисия може да бъде полезна.

"Защо има смисъл? Всичко трябва да е ясно и публично. Да не забравите онази пътна карта с "Газпром". Вие подкрепяте ли да бъде направено такова плащане", попита Димитров по повод исканет на Русия за плащане в рубли.

Александър Ненков (ГЕРБ) заяви, че "през последните няколко месеца се наслушахме на неверни твърдения, не вярваме на правителството, че е защитило националния интерес".

Драгомир Стойнев (БСП) заяви, че партията ще подкрепи анкетната комисия.

"Когато има санкции, ще има и контрасанкции. Няма откъде да имаме газ. И аз искам България да получава природен газ от Норвегия, но това няма как да се случи. Има наука география", каза Стойнев.

Комисията ще се състои от 14 депутати на паритетен принцип - по двама от всяка парламентарна група. Първоначално от ГЕРБ предложиха за председател Делян Добрев, но стана ясно, че "Продължаваме промяната" няма да го подкрепи. Затова от ГЕРБ предложиха Даниел Митов, който бе избран.