"С навременното си произнасяне Конституционният съд предотврати шумни спорове и множество съдебни дела, които щяха да разклатят страната директно в конституционните й устои."

Това пише в своя позиция правосъдният министър Крум Зарков по повод дълго чаканото решение на КС - какво следва от това, че Инспекторатът на ВСС функционира дълго след като посоченият в основния закон мандат е изтекъл.

Както Клуб Z писа, решението е, че органът трябва да продължи да функционира до избирането на нов състав.

Правосъдният министър също напомня, че принципната постановка на публикувания диспозитив изяснява и каква според мнозинството конституционни съдии ще е съдбата на ВСС след 2 октомври – датата на изтичане на мандата му.

(Нов състав на ВСС не е избран, тъй като нито едно от набързо изредилите се народни събрания не проведе процедурата за попълване на своите 11 членове, б.р. на Клуб Z)

Зарков обаче напомня още:

"Народното събрание е органът, чиято отговорност е да избере нови инспектори към ВСС и да попълни състава на самия ВСС, като по този начин прекрати действието на сегашните им издания и ги замени с други. Действията на КС днес не могат трайно да предотвратят конституционна криза, която неминуемо ще настъпи при ново бездействие на Народното събрание утре."