Регулаторите на осем различни щати в САЩ са повдигнали дело срещу криптобанката Nexo Group за липса на регистрация, съобщи "Ройтерс", пише "Капитал".

Компанията е собственост на българи - Коста Кънчев, Георги Шулев и бившият български депутат Антони Тренчев.

Ню Йорк, Калифорния, Кентъки, Мериленд, Оклахома, Южна Каролина, Вашингтон и Вермон твърдят, че акаунтите в Nexo са лихвоносещи сметки, но компанията не ги е регистрирала като такива и не предоставя нужните отчети за такъв тип дейност.

Според главната прокурорка на Ню Йорк Летиция Джеймс, Nexo освен това е лъгала инвеститорите, че е лицензирана и регистрирана платформа.

Калифорния пък твърди, че компанията е обещавала 36% лихва, която всъщност е важала само за един от продуктите им - сравнително неизвестна и малко употребявана криптовалута, и то само за клиенти от Premium ниво. За по-познатите и "сигурни" продукти като Bitcoin и Ethereum лихвата всъщност е била много по-ниска - 8%.

От компанията са обявили, че след новите указания на американската Комисия по ценните книжа и борсите (SEC), те веднага са спрели да предлагат подобни продукти на американци и са спрели постъпване на нови баланси за съществуващи клиенти. Обвинителите обаче твърдят, че компанията вече се е облагодетелствала незаконно.

Делото срещу Nexo всъщност е част от акция на американските регулатори срещу всякакви компании, занимаващи се с криптовалути. Сривът на криптоборсите изважда на бял свят все повече нарушения в една от най-новите индустрии. През февруари друга криптоплатформа - BlockFi - плати 100 млн. долара в споразумение със SEC и щатски власти по почти идентично обвинение. Според много компании от този тип правителствените регулации са неясни.

Антони Тренчев бе депутат в 43-тото Народно събрание, между 2014 и 2017 г., като част от Реформаторския блок, по-конкретно Движение "България на гражданите". Коста Кънчев пък е братовчед на Константин Кръстев, управител на Фондация "ХелпКарма", обвинен за длъжностно присвояване миналата година след разследване на бТВ на фондацията, припомня в. "Сега". И друг от съоснователите в Nexo е свързан индиректно с политиката - Георги Шулев е син на бившата вицепремиерка и министър в два кабинета на НДСВ.