"Това, което се случва сега в страната, не може да се нарече "частична мобилизация". Вместо 300 000 призовки бяха изпратени почти милион".

Думите принадлежат на лидера на руската парламентарно представена група "Новите хора" Алексей Нечаев. Опозиционната либерална група често е обвинявана, че е твърде мека в критиките си срещу президента Путин. Смята се, че е използвана, за да обере вота на младите, сред които би могло да се сформира истинска протестна партия, която да влезе в борба срещу "Единна Русия".  

Дори в осъждането на мобилизацията Нечаев отказва да посочи Путин като основен виновник за възникналата криза. Вместо това той поставя тежестта върху местните губернатори, които през последната седмица се превърнаха в изкупителната жертва на хаотичното мобилизиране, без оглед на възраст, здраве и военен опит сред "късметлиите".

"Показателен пример е Александър Чухлебов от Ростовска област. Скоро става на 50 години, не вижда с едното око. Военният комисар на Ростовска област Игор Егоров не вижда проблем в това", отбелязва Нечаев. "Министерството на отбраната трябва незабавно да отговори на това и други съобщения, които със стотици пристигат при нас. Защо чуваме едно, а виждаме друго? Защо сега на фронта са изпращани многодетни бащи, инженери и IT специалисти? Моля да обявите ясни критерии за частична мобилизация".

Политикът подчерта, че границите не бива да бъдат затваряни.

"Млади мъже се редят на границата, а по канали в "Телеграм" обсъждат възможна забрана за пътуване. Границите не могат да бъдат затворени - нито за излизане, нито за влизане. Не е нужно да се налага ограничаване на движението в страната. Не можете да нарушите стария начин на живот. В противен случай страната просто ще въстане".

Според източници на "Медуза" затварянето на руските граници може да бъде наложено до края на септември.

Нечаев призова държавата да се погрижи за мобилизираните войници.

"Сега вместо мерки за подпомагане им се напомня за вноски по кредити. Това е просто нечовешко. Животът, здравето и достойнството са преди всичко. Така че нека бъдем хора".