Северна Корея обяви в четвъртък първото си огнище от коронавирус, предаде "Ню Йорк Таймс". Обявено е извънредно положение, всички населени места в 25-милионната държава са поставени под локдаун.

Това е рязка промяна в политиката на страната, която дълго време настояваше, че няма нито един регистриран случай на заразен с вируса, който се появи в Китай преди повече от 2 години. Външни експерти обаче предупреждаваха, че "успехът" на комунистическата държава се дължи на липсата на тествания и на ужасяващата ѝ здравна система.

Заплахата за Северна Корея е по-голяма в сравнение с повечето други държави поради огромния брой неваксинирани.

Корейска централна новинарска агенция съобщи, че проби, събрани в неделя от неуточнен брой хора в столицата Пхенян, потвърждават, че са заразени с омикрон. В отговор лидерът Ким Чен Ун призовал за пълна блокада на населените места. Той призовал здравните работници да увеличат усилията за дезинфекция на работните места и домовете, както и да се осигурят условия за социална дистанция.

Ким настоял, че страната със сигурност ще преодолее това, което той определя като "неочаквана епидемия", защото нейното правителство и народ са "обединени в едно".

Северна Корея не предостави повече подробности за характера на локдауна. Но фотограф на Асошиейтед прес от южнокорейската страна на границата забеляза десетки души, работещи в земеделски ниви или ходещи по пешеходни пътеки в севернокорейски граничен град. Това е индикация, че блокирането не изисква жителите да остават по домовете си или пък ги освобождава от селскостопанската работа.

Предполага се, че мерките са фокусирани повече върху ограниченията на пътуванията и доставките между регионите, за да се забави разпространението на вируса.

Пхенян отказа да приеме ваксините, предлагани от COVAX, вероятно защото те имат международни изисквания за наблюдение.

Министерството на обединението на Южна Корея, което се занимава с междукорейските въпроси, заяви, че Югът е готов да предостави медицинска помощ от хуманитарни съображения. Отношенията между Кореите се влошиха от 2019 г. на фона на безизходица в ядрените преговори и все по-провокативните оръжейни тествания на Севера.

Ким Син Гон - професор от базирания в Сеул Корейски университетски колеж по медицина смята, че Северна Корея сигнализира желание да получи доставки на ваксини, много по-големи от предлаганите от COVAX, с които да ваксинира населението си. Според него Пхенян иска да си осигури и медикаменти, които в момента са блокирани заради санкциите на ООН.

Според професорката по международни отношения в Университета "Ихва" Лийф-Ерик Ийзли признанието за първо огнище от COVID доказва, че ситуацията в страната е много сериозна.

"Това не означава, че Северна Корея изневиделица ще отвори врати за хуманитарна помощ и ще заеме по-помирителна линия към Вашингтон и Сеул. Но вътрешната публика на режима на Ким може да се интересува по-малко от ядрени или ракетни тестове, когато извънредната заплаха представлява коронавирусът, а не чужда армия", посочи тя.