Съдът на ЕС уважи предявения от Европейската комисия иск за установяване на неизпълнение от страна на България на задълженията ѝ по Директивата за качеството на атмосферния въздух и за по-чист въздух за Европа.

Това съобщиха от базираната в Люксембург институция.

Страната ни не е гарантирала в югоизточната й част да не се превишават систематично и постоянно за периода 2007-2018 г. почасовата пределно допустима стойност за серен диоксид, както и дневната пределно допустима стойност за този замърсител за  същия период с изключение на 2010 г. и 2012 г., 

Не са приети, считано от 11 юни 2010 г., подходящи мерки за гарантиране на спазването на пределно допустимите стойности за серен диоксид в тази зона. По-специално не са дадени гаранции, че плановете за качеството на въздуха предвиждат подходящи мерки, така че периодът на превишаване на тези пределно допустими стойности да бъде възможно най-кратък.

Националните органи трябва да предприемат действия, за да се съобразят с решението на Съда.

Ако България не коригира ситуацията, Комисията може отново да отнесе въпроса до Съда на ЕС. Когато това стане за втори път, Комисията предлага финансови санкции, които могат да бъдат под формата на еднократна сума и/или дневни плащания.