С 230% Министерство на вътрешните работи иска да увеличи възнаграждението на отделите "Киберсигурност" и "Специални операции" на ГДБОП. Вътрешният министър Бойко Рашков предлага те да бъдат отделение в специални пера, защото са със специална подготовка и подбор.

Това е само едно от предложенията за промени в наредбата на МВР за увеличаване на заплатите на служителите на МВР. Вчера по време на парламентарния блиц-контрол Рашков заяви, че принципно иска да увеличи двойно заплатите на всички, но за това няма да достигнат средства, въпреки намаляващия брой на полицаите.

Тези промени не изискват допълнителни финансови средства по бюджета - но въпреки това Рашков иска такива при актуализацията му.

"Киберсигурност" са ключово звено за националната сигурност срещу атаки, като тази, която събори системите на "Български пощи". "Специални операции" пък са единствените, които работят със СРС, за което има допълнителна подготовка.

В наредбата обаче се предвиждат различни бонуси и допълнения към възнагражденията - например за разследващи полицаи, като добавката варира по това в коя община работят. Както и за антитерористични звена, за хора на постова работа, конвоиращи, такива, които трябва да са "на разположение".

В блиц-контрола вчера Рашков обаче оневини полицаите, допуснали свалянето на украинското знаме от сградата на Столична община. И коментира ситуацията около охраната на монумента на Червената окупационна армия в София, в момента охранявана от симпатизанти на "Възраждане" (които свалиха флага) и от МВР.

"Ние сме поели ангажимент към руското посолство и други мисии в нашата страна да се грижим за тези паметници и го правим", каза тогава вътрешният министър.

Снощи хора на партията на Костадин Костадинов за втори път свалиха знамето, според кметицата на София Йорданка Фандъкова при това са унищожили и общинска собственост - прозорец на сградата - и е пострадал паркиран на "Московска" автомобил. Все още няма информация как МВР реагира на вторият акт на вандализъм, след като по първия вече тече проверка.