Лидерите на ДНР и ЛНР Денис Пушилин и Леонид Пасечник отпътуваха за Москва, за да завършат процедурата по присъединяване към Русия, предаде РИА Новости.

На въпрос на журналисти кога ще замине за Москва, Пушилин отговори:

"Документът е в ръката ми, протоколът (от гласуването) е в ръката ми, сега - на път за Москва. Потеглям веднага", каза той.

Според него първо трябва да бъдат проведени правни процедури в Държавната дума и Съвета на федерацията. Едва след това ще бъде подписан окончателният документ.

"Отсега нататък това е всичко, ние сме официално част от Русия. И тогава – създаване, развитие и, разбира се, всичко това е свързано с нашата победа. Ние наистина се нуждаем от това – обща победа", каза лидерът на ДНР. 

Ръководителят на ЛНР също е отпътувал за руската столица.

"Леонид Пасечник обяви, че е потеглил за Москва, за да завърши правната част от присъединяването на ЛНР към Русия", се казва в съобщение на правителството в "Телеграм".

Пушилин обеща, че цялата територия на ДНР "в конституционните граници" ще бъде освободена.

"Сега преминаваме към нов етап от воденето на военни действия", добави Пушилин, без да дава подробности.

От 23 до 27 септември в Донецката и Луганската народни републики, както и в Херсонска и Запорожка област се проведоха фалшиви референдуми за присъединяване към Русия.

Според предоставените от местните власти резултати, при обработката на 100% от гласовете, анексирането на ДНР е подкрепено от 99,23% от гласувалите, на ЛНР – 98,42%, на Херсон – 87,05%, на Запорожие – 93%.