Приложенията на руският интернет гигант "Вконтакте" (VK), на практика напълно контролирана от Кремъл, вече не могат да се свалят от магазина на Apple, съобщи The Verge.

Това включва не само едноименната социална мрежа, но и приложенията Mail.ru и VK Music. Действието е заради британските санкции срещу Путин и неговите олигарси - приложенията са разработени от санкционирани компании.

От VK заявяват, че някои от техните приложения са блокирани от Apple, и че вече не могат да бъдат сваляни или обновяване през App Store. Компанията обещава да продължи поддръжка за досегашните потребители на iOS, които вероятно ще имат затруднения с нотификации и плащания.

Apple по-късно потвърди, че е блокирало приложенията, за да спази британските санкции. 

По всяка веротяност става дума за членове на изпълнителния съвет на Газпромбанк, които всъщност са свързани и с VK. Руската социална мрежа бе създадена като независима компания, но още преди години основателят Павел Дуров бе изтикан от компанията. По-късно той създаде Telegram, чат-програмата, която Роскомнадзор се опита да блокира многократно, а сега вече не живее в Русия.

Приложението VK за момента все още е достъпно в Google Play Store, магазина за приложения на Google. 

Това не е първото ограничение от страна на Apple - компанията блокира продажбата на всичките си продукти в Русия заради инвазията и спря приложенията на държавните медии RT и Sputnik. Миналата година пък Русия принуди Samsung, Apple и други производители да продават устройствата си с приложения като VK и Yandex инсталирани предварително.