Руската социална мрежа "Вконтакте" се превърна в единствена опция за мнозинството руснаци пред последните няколко месеца. А процесът по завладяването й от Кремъл е вече напълно завършен, два месеца преди инвазията на Русия в Украйна, разказва Wired.

Постепенното завладяване на "руския Фейсбук", както го наричат много западняци, е вече напълно завършено, откакто през декември за главен изпълнителен директор е назначен Владимир Кириенко. Син на съветник на Путин и известен руски олигарх - Сергей Кириенко, борещ се за затворен руски Интернет, Кириенко-младши вече позволява на московския диктатор напълно да контролира най-популярната социална платформа в страната.

А блокирането на западните алтернативи - Facebook и Instagram - гарантира, че тя ще остане такава. През март платформата достига рекордните 50 млн. потребители дневно. Преглежданията на новинарския поток на VK скачат с 24%, гледанията на видеоклипове - с 15%, само в първия месец от войната.

Разбира се, навсякъде във "Вконтакте" е забранено да се коментират или публикуват реални факти от руската война в Украйна - допустими са само тезите на кремълската пропаганда.

Войната срещу платформата започна почти едновременно с войната срещу Украйна - през далечната вече 2014 г.

"Вконтакте" на Дуров

Павел Дуров пуска първа версия на социалната си платформа "Вконтакте" през 2006 г. - две години след началото на "Фейсбук". Тогава сайтът наистина много прилича на творението на Зукърбърг, но вътрешността е оригинален код, а в следващите години се появяват различни функции.

През 2014 г. обаче Дуров прави две грешки - отказва да премахне публикации и групи, свързани с Евромайдана в Украйна, и отказва да блокира и изтрие групи на опозиционера Алексей Навални и други недоволни от путиновия режим.

Същата година властите претърсват офисите на VK в Москва, и повдигат на Дуров скалъпено обвинение за убийство на полицай. ИТ-специалистът бързо продава останалите си 12% от компанията и бяга от Русия. По-късно създава популярният сега и в Русия, и в Украйна криптиран чат Telegram.

Акционери стават групата Mail.ru, собственост на Алишер Усманов, известен като един от олигарсите на Путин. "Вконтакте" обаче все още не е напълно обвързана с Кремъл - платформата е популярна и твърде голяма, за да може на този етап държавата да контролира всичко в нея. 

Главен изпълнителен директор става Андрей Рогозов, бившата дясна ръка на Дуров. Той успява да постигне някакъв компромис с Кремъл, като им обяснява, че ако наложат твърде тежки ограничения, платформата няма да е конкуретна със западните си еквиваленти.

Бивши служители разказват пред Wired, че този процес е бил постепенен и хората, които не са искали да се подчинят на Путин, са били изтласкани поетапно. Колкото повече "Вконтакте" си сътрудничи с властта, толкова повече потребители се местят в Instagram, WhatsApp и други западни платформи.

Постепенно се затягат и новите закони, докато се стига до промените, приети тази година, според които разпространяването на "дезинформация" - всъщност реалните факти за войната в Украйна - е наказуемо с до 15 години затвор.