сички членове на Съдийската колегия на Висшия съдебен съвет (СК на ВСС) са подали молби да бъдат възстановени на длъжностите, които са заемали като магистрати. Очаква се това да сторят и членовете на Прокурорската колегия, съобщава правният сайт "Лекс", позовавайки се на свои източници.

В молбите си кадровиците са посочили, че искат да бъдат възстановени от встъпването в длъжност на членовете на новия състав на ВСС.

Подаването на документите идва ден, след като Конституционният съд на практика одобри безсрочен мандат за Инспектората към ВСС и косвено даде знак, че членовете на сегашния състав на съвета трябва да останат на постовете си и след 3 октомври 2022 г., когато изтича мандатът му. Кадровиците чакаха решението на КС, за да преценят какво да правят от понеделник нататък.

Два са спорните моменти, които предстои да бъдат обсъдени от ВСС. Първият е дали да се чака конституирането на следващия състав на съвета, който да възстанови настоящите членове, или те сами да гласуват за връщането си в съдебната система. До момента винаги новите кадровици са възстановявали предишните. Но сега заради извънредната ситуация, когато няма избрана парламентарна квота в следващия съвет и не е ясно кога ще има, преобладаващото мнение било сегашният състав сам да гласува за връщането на членовете на длъжностите, които са заемали преди това. Като всеки, чиято молба се разглежда, ще напуска залата и няма да гласува.

Вторият спорен момент е свързан с предходния. Ако решат сами да се възстановят, то кога трябва да стане това – преди или след 3 октомври 2022 г.

Членовете на Софийската колегия на ВСС в момента са десет, след оставките на Красимир Шекерджиев и Боряна Димитрова.

Боян Магдалинчев и Вероника Имова вече имат навършени 65 години, т.е. не могат да се върнат като магистрати.

Във Върховния касационен съд ще бъдат възстановени Цветинка Пашкунова, Олга Керелска и Севдалин Мавров, като предстои последните двама да се пенсионират – тя догодина, а той през 2024 г.

Атанаска Дишева трябва да се върне във Върховния административен съд, Стефан Гроздев – в Софийския апелативен съд, където вероятно ще отиде и Драгомир Кояджиков, който преди това беше магистрат от вече закрития Апелативен специализиран наказателен съд. Даниела Марчева пък ще бъде възстановена в Софийския градски съд. Единствено за Боян Новански няма нужда се гласува възстановяване, защото той е адвокат.

Членовете на Прокурорската колегия са девет. Светлана Бошнакова трябва да се върне във Върховната касационна прокуратура, Йордан Стоев – в Софийската апелативна прокуратура, Георги Кузманов – в АП-Бургас, Евгени Иванов – във Военно-апелативната прокуратура, Огнян Дамянов – в ОП-Разград, Пламен Найденов – в ОП-Перник, Калина Чапкънова – в ОП-Бургас, Гергана Мутафова – в РП-Пловдив, а Стефан Петров – в Националната следствена служба.