Главният прокурор Иван Гешев коментира по време на заседание на Прокурорската колегия на Висшия съдебен съвет, че искрено се надява да не изпаднем в конституционна криза, като част от това би било невъзможността ВСС да упражни правомощията си, регламентирани в Конституцията и законите.

"Тънкият му намек", цитиран от БТА е по повод очакваното другия вторник решение на Конституционния съд (КС) за мандата на Инспектората към Висшия съдебен съвет (ИВСС) и във връзка с откриването днес на процедура за избор на директор на Националната следствена служба (НСлС). Така Гешев "указа" че Прокурорската колегия може да не разполага с необходимия брой членове и гласове, за да упражни законовите си правомощията, както например при избора на директор на НСлС. Главният прокурор изрази надежда, че избор ще има и че ВСС ще може да упражнява правомощията си в пълен обем.

Казусът

На 27 април Пленумът на ВАС поиска КС да разтълкува текста от Конституцията, уреждащ статута на Инспектората на ВСС (чл. 132а), във връзка с разпоредбите ѝ, които прогласяват България за парламентарна република, правова държава с върховенство на Конституцията и разделение на властите и независима съдебната власт. Върховните съдии поставят два въпроса:

„1. Прекратяват ли се с изтичане на мандата им правомощията на главния инспектор и инспекторите от Инспектората към Висшия съдебен съвет или същите продължават да изпълняват своите функции до избирането от Народното събрание на нов главен инспектор, съответно инспектори?

2. Конституционно допустимо ли е преустановяване за неопределено време на дейността на Инспектората към Висшия съдебен съвет поради изтичане на мандата на главния инспектор и инспекторите и бездействие на Народното събрание, задължено по Конституция да избере главния инспектор и инспекторите?“.

Казано просто - когато мандатът на даден орган е записан в основния закон и изтече, той трябва ли да продължи да функционира или веднага "преустановява за неопределено време дейността си".

Гешев допусна днес, че решението на КС за отдавна изтеклия мандат на ИВСС ще касае и работата на ВСС (което е и причината то да се чака с огромен интерес, б.р.).

И министърът на правосъдието в служебния кабинет Крум Зарков обвърза предстоящото решение на КС по казуса с това как ще работи Висшият съдебен съвет, чийто мандат изтича на 3 октомври.

И дали изобщо ще работи - което би било безпрецедентна ситуация за държавата.

Към момента за членове в новия състав на ВСС са избрани представители единствено от професионалната квота (съдийска и прокурорска), но не и от парламентарната, която се състои от 11 души. Тове не бе сторено, въпреки извъртелите се за последната година и половина няколко народни събрания.