Без законодателни промени МВР не може самостоятелно да се справи с безумието по пътищата. Трябва и комплекс от мерки за подобряване на подготовката на водачите и на състоянието на инфраструктурата.

Това каза в Стралджа главният секретар на МВР Петър Тодоров, цитиран от БТА. Той присъства на поклонението на загиналия полицай Генади Троев, който беше блъснат по време на работа от пиян шофьор.

„Най-важното е законова мярка, която да не разрешава на водачи, отказали проба за алкохол и наркотици, да им се размине. Такива установени шофьори трябва да имат ефективни присъди. Ако трябва да се предприемат и конфискации на автомобилите им - призова главсекът. - Тези мерки са подготвени като законова промяна заедно с Министерството на правосъдието. Очакваме следващото Народно събрание да се произнесе по тях“, каза още Тодоров.

Той призова и за законови промени, непозволяващи споразумения, условни присъди, глоби и пробации за шофьори, употребили алкохол и наркотици и предизвикали тежки произшествия със загинали (общо споразумениута у нас са над 50 % от осъдителните присъди, които отчита прокуратурата, б.р.). Трябва да има само ефективни присъди, смята главният секретар на МВР.

(Както Клуб Z многократно писа, от средата на 2020 г. - след катастрофата с Милен Цветков, главният прокурор Иван Гешев представи предложения за драконовско завишаване само на присъдите в НК - до това да има дори доживотен затвор, б.р.).

По думите на Петър Тодоров без впрягане на усилията на всички отговорни институции „войната по пътищата“ не може да бъде спряна. В страната има 60 – 70 критични пътни участъка с лоша инфраструктура и постоянни произшествия. Там също са необходими спешни мерки, посочи главният секретар на МВР.

„В спешен порядък засилваме присъствието, закупуваме още технически средства, но тази борба е комплекс от мерки. МВР и полицията не могат сами да се справят с това безумие - насажданото чувство за безнаказаност от години, несъбираемостта на глобите“, каза още той.

По думите му, трябва да спре и непрекъснатото съкращаване на полицейски състав, тъй като недостигът на кадри е сериозен.

„От 2009 г. насам са съкратени над 14 хил. души от личния състав – от 63 хиляди в момента е около 46 хиляди. Полицаи не достигат, както в малките населени места, така и в големите градове. Безумие е да има по два - три патрула в район със 100 хил. души население“, каза още Тодоров.

Колегите на загиналия полицай го изпратиха в последния му път с включени светлини и сирени на патрулните автомобили днес.

Генади Троев е работил от пет години в системата на МВР. Трябвало е след няколко месеца да навърши 31 години. Днес в родния му град Стралджа и в цялата община е обявен ден на траур.