Главният прокурор Иван Гешев предложи на премиера Бойко Борисов, председателя на НС Цвета Караянчева и шефовете на парламентарни групи да се промени Наказателният кодекс. Той иска възможност за затвор от 15 до 20 години или доживотен при причиняване умишлено на смърт на едно или повече лица при транспортен инцидент в няколко хипотези:

- когато е извършено при управление на превозно средство с над 2 промила алкохол в кръвта;

- при управление на ПТП след употреба на наркотични вещества;

- при липса на правоспособност на водача;

- при превишаване на допустимата скорост с над 50 км/ч.

Гешев предлага в полза на държавата да се отнемат във всички случаи управляваните превозни средства, независимо чия собственост са те. Предложенията предвиждат и отнемане на управляваното МПС във всички случаи, когато се установи наличие на алкохол над 1,2 промила или след употреба на наркотични вещества (сега се отнемат само колите, които се използват за умишлени престъпления и които са собственост на дееца, б.р.).

Това стана ясно от изявление на говорителката му Сийка Милева, на което въпроси не бяха задавани.

Освен това Гешев е указал на наблюдаващите прокурори при умишлени престъпления по транспорта незабавно да се предприемат действия по изземване на транспортните средства и да се налагат веднага запори като бъдещи обезпечения за отнемането.

Едновременно се сформира от него работна група, която ще анализира съдебната практика с оглед сезиране на ВКС за приемане на тълкувателно решение.

По думите на Сийка Милева прокуратурата цели...

"...Налагането на сурови наказания на всеки един, който се е осмелил да управлява превозно средство след употреба на алкохол с висока концентрация или наркотични вещества."

Днес бе заявено още, че  мерките идват като отговор на увеличилите се драстично случаи на установяване на дрогирани шофьори, както и заради случая с журналиста Милен Цветков. Например, ако през 2015 г. са образувани 90 наказателни производства за шофиране след употреба на наркотици, през 2019 г. те са били около 3000.

Както Клуб Z съобщи, на 22 април прокуратурата преквалифицира първоначалното обвинение срещу водача Кристиан Николов от обичайното за подобни дела причиняване на смърт по непредпазливост в умишлено убийство.

Прависти спорят дали то ще издържи в съда, но това е въпрос на бъдещо доказване.

Ето и цялото съобщение на прокуратурата:

Главният прокурор сезира представителите на изпълнителната и законодателната власт с експертно предложение за изменение и допълнение на Наказателния кодекс


Главният прокурор сезира представителите на изпълнителната и законодателната власт - министър-председателя Бойко Борисов, председателя на Народното събрание - Цвета Караянчева и председателите на всички парламентарни групи, с експертно предложение за изменение и допълнение на Наказателния кодекс, в частта му за престъпления по транспортна.

Причина за това е тревожната тенденция за увеличаване на наказателните производства за управление на моторни превозни средства след употреба на алкохол или наркотични вещества, липсата на свидетелство за правоуправление и превишаване на скоростта на движение.

Главният прокурор предлага наказания от 15 до 20 години лишаване от свобода или доживотен затвор за умишлено причиняване на смърт на едно или повече лица, в случаите, в които престъплението е извършено:

- при управление на превозно средство след употреба на алкохол с концентрация над 2 на хиляда;

- при управление на превозно средство след употреба на наркотични вещества;

- при липса на необходимата правоспособност;

- при превишаване на разрешената скорост на движение с повече от 50 км/ч.

Главният прокурор настоява, в тези случаи, в полза на държавата да се отнема управляваното превозно средство, независимо от собствеността му. Нещо повече, предложенията на главния прокурор предвиждат отнемане на моторното превозно средство във всеки случай на управление на над 1,2 промила алкохол или след употреба на наркотични вещества.

Според сега действащия Наказателен кодекс в полза на държавата се отнемат средствата за извършване на умишлени престъпления, собственост на дееца. Поради това главният прокурор утвърди, указания при образуване на досъдебни производства за умишлени престъпления по транспорта, да се предприемат действия за изземване на превозното средство като веществено доказателство, и да се сезира компетентния съд за налагане на запор с оглед отнемането му в полза на държавата.

Едновременно с това, главният прокурор създаде работна група за преглед и анализ на съдебната практика на престъпленията по транспорта с оглед сезиране на Върховния касационен съд за приемане на тълкувателно решение.

С този пакет от мерки ПРБ цели постигането на по–висока ефективност от разследването на пътно-транспортните престъпления, налагането на по-строги наказания на всеки, който си е позволи да управлява превозно средство след употреба на алкохол или наркотични вещества, и отнемането на тези средства в полза на държавата, независимо от собствеността им.