Близо 110 милиона лева за експлоатацията на съветските самолети МиГ-29, за придобиване, модернизация, поддръжка и ремонт на въоръжение, техника и боеприпаси, отпусна днес на Министерство на отбраната служебното правителство като допълнителни разходи по бюджета му за годината.

"С приетия акт се осигуряват допълнителни разходи по бюджета на Министерството на отбраната в размер на 109 641 880 лв. за сметка на планираните в чл. 1, ал. 5, т. 7.2 от Закона за държавния бюджет на Република България за 2022 г. финансови средства за придобиване, модернизация, поддръжка и ремонт на въоръжение, техника и боеприпаси, в т. ч. осигуряване на експлоатацията на самолети МиГ-29", подчертават от кабинета на Румен Радев. Разбивка по пера не се посочва.

И се мотивират:

"Реализирането на проектите за превъоръжаване и осигуряването на интегрирана логистична поддръжка се явяват задължителни условия за изграждане и поддържане на способности за предотвратяване, възпиране и отговор на възможните заплахи срещу Република България и съюзниците й и за постигане на националната политика в областта на отбраната".

В рамките на днешното правителствено заседание беше одобрено и решение за приемане на проект за инвестиционен разход "Придобиване на зенитно-управляеми ракети VL MICA за зенитен комплекс MICA на многофункционалните модулни патрулни кораби", посочват още от пресцентъра на МС. Сума - не се посочва.

Зенитните управляеми ракети са основно въоръжение на корабите, които се придобиват по сключения през 2020 година договор с предмет "Придобиване на многофункционален модулен патрулен кораб за ВМС". Патрулните кораби са основополагаща единица, върху която се формира бойната мощ на ВМС. Корабите все още не са "по вода".

С друго свое решение МС отпусна допълнителни разходи, пак за Министерство на отбраната, както и за Министерството на вътрешните работи - за 9,9 милиона лева "в условията на засилен миграционен натиск". Не се съобщава за кое министерство колко и за какви точно дейности.