ЕС не признава и никога няма да признае незаконните „референдуми“ в окупираните части от Донецка, Луганска, Херсонска и Запорожка области и техните фалшифицирани резултати, нито каквото и да било решение, взето въз основа на тези резултати.

Това се казва в декларация на върховния представител за външната политика Жозеп Борел от името на ЕС.

Европа призовава всички страни членки на ООН да действат по същия начин.

Чрез организирането на тези фалшиви „референдуми“ Русия се стреми към насилствена промяна на международно признатите граници на Украйна. Това е сериозно нарушение на Хартата на ООН. Резултатите от тези допитвания са нищожни и по тази причина не могат да произведат никакъв правен ефект, се казва още в изявлението.

„Референдумите“ са организирани, докато Русия води агресивната си война срещу Украйна и целят анексия на окупиравните територии. Те са проведени на фона на масови и систематични нарушения на човешките права, както и на сплашване на украински граждани от Русия и назначените от нея незаконни власти в окупираните територии. Затова тези незаконни „вотове“, състояли се набързо и под натиск, не представляват израз на свободната воля на хората, живеещи в тези региони.

На всички, замесени в организирането на „референдумите“, както и на виновните за нарушаване на човешките права ще бъде потърсена отговорност, уверява Жозеп Борел.

Той и председателят на Европейската комисия Урсула фон дер Лайен обявиха предложението за осми пакет от санкции срещу Русия.