ЕС ще може да санкционира лица, заобикалящи наложените мерки срещу Русия.

Това обяви председателят на Европейската комисия Урсула фон дер Лайен. Тя и върховният представител за външната политика Жозеп Борел представиха днес предложението за нов, осми пакет от санкции срещу Русия. Той е заради поредната ескалация в Украйна след организирането на псевдореферендуми в окупирани територии и свиканата от президента Владимир Путин мобилизация.

Пакетът предвижда и забрана граждани на ЕС да участват в управителните органи на руски компании, каза Борел. Той се състои от 4 части.

1. Санкции за нови лица и образувания

Разширява се списъкът на лицата и образуванията, замесени в незаконната окупация и анексирането на украински територии. Това са хора, взели ключови решения, висши военни и пропагандисти, отговорни за подкопаването на териториалната цялост на Украйна. Предложени са допълнителни мерки срещу тези, които подкрепят, подпомагат или се облагодетелстват от нахлуването в Украйна.

Става дума за проруските власти в Донецката и Луганската народни републики (ДНР и ЛНР), Херсонска и Запорожка области, както и представители на Русия, организирали псевдореферендумите. 

Ще бъдат включени и хора от военния сектор начело с министъра на отбраната Сергей Шойгу и други висши военни. Шойгу е обект на европейски санкции още от февруари. Сега в списъка ще побаднат и хора, подпомагащи руските въоръжени сили, като ги снабдяват с военно оборудване и оръжия, включително ракети, бойни самолети и участващи в мобилизацията.

ЕК иска да накаже актьорите, разпространяващи дезинформация за войната и инвестиращи в окупираните територии.

Ще бъде разширен и географският обхват на ограниченията срещу Крим, ДНР и ЛНР, одобрени в началото на годината. Санкциите вече ще важат за всички територии на Украйна, които не са контролирани от нейното правителство. Това са Херсонска и Запорожска области. Те не са част от Донбас и за тях досега не са вземани решения.

2. По-строги ограничения на търговията

Така руската икономика ще бъде изолирана и ще понесе още по-големи щети, смята Фон дер Лайен.

ЕК ще предложи нова, широкообхватна забрана за внос на руски продукти. Така те ще останат извън европейския пазар. А Кремъл ще бъде лишен от приходи в размер на още 7 милиарда евро.

Брюксел иска да бъде разширен и списъкът на стоките, които не могат да бъдат изнасяни за Русия. Целта е военно-промишленият комплекс на Москва да бъде лишен от ключови технологии – авиационна техника, електронни компоненти и специфични химически вещества.

Предвидена е и забрана на европейски услуги за Русия, както и участието на граждани на страни от ЕС да членуват в управителните съвети на руски държавни предприятия.

„Русия не трябва да се възползва от европейските знания и опит“, категорична бе Урсула фон дер Лайен.

Бившият германски канцлер (1998-2054) Герхард Шрьодер бе доскоро член на съвета на директорите на „Роснефт“, а което бе сериозно критикуван. След руското нахлуване в Украйна през февруари той се оттегли и отказа по-късно подобен пост в „Газпром“.

3. Петролът от Русия

Кремъл използва доходите си от износа на изкопаеми горива, за да финансира войната в Украйна. На 5 декември влиза в сила забраната за внос на петрол по море от Русия, припомни Фон дер Лайен.

Страните от Г-7 се разбраха за таван на цените на руския петрол за трети страни. Той ще намали приходите на Кремъл и същевременно  запази стабилен глобалния пазар.

С новия пакет от санкции ЕК полага законовата основа за този таван, посочи Фон дер Лайен.

4. Удар по заобикалящите санкциите

Ще бъдат санкционирани и хора, които не са задължително граждани на Русия, изтъкна Жозеп Борел. Става дума за участници в заобикалянето на санкциите. Комисията в момента подготвя списъка.

Урсула фон дер Лайен уточни, че това са например хора, купуващи забранени за износ в Русия стоки от европейския пазар. След това измамниците вкарват стоките в трети страни, а оттам – в Русия.