Милиони тонове украинско жито не могат да бъдат изнесени от страната заради военните действия там. Основната тема на външните министри от страните от Г-7 е как житото на Украйна да стигне до Европа. 

В германския град Вайсенхаус на Балтийско море пристигнаха и външните министри на Украйна и Молдова, които са поканени да участват в срещата.

Дмитро Кулеба пътува до Германия заедно с домакина на срещата – германската министърка Аналена Бербок, която бе на посещение в Киев преди това.

Нападението на Русия в Украйна е причина за криза не само в Европа, но и в целия свят. Блокадата на 25 милиона тона украинско жито застрашава милиони в Близкия Изток и Африка с глад.

Основната тема на срещата в Германия е да се намери изход от тази ситуация. България предложи неотдавна Варна като пристанище, което може да поеме пристигащо от Украйна жито. Но черноморският път се смята за твърде опасен все още – за да стигнат невредими корабите с жито до България, НАТО трябва да осигури коридор. Русия би изтълкувала това като намеса във войната. Пренасянето му по железопътен маршрут пък засега също е трудно заради липсата на достатъчно вагони в Украйна. Те не могат да бъдат заместени с европейски, защото релсите са строени по руски – по-широки са.

Друг важен въпрос за обсъждане повдигна Кулеба. Той настоява Украйна да започне да получава вече западно оръжие, като основната нужда е от американски изтребители Ф-16  и Ф-15.

Това искане вече бе повдигнато миналата седмица от командващия ВВС на Украйна. Само с модерни бойни самолети Украйна ще може да затвори небето си за руските нападатели, аргументира се Киев.

Темата за въоръжението не е официално в дневния ред на срещата, но явно ще бъде обсъждана  и тя. Бербок вече заяви, че САЩ са отказали да доставят полските Миг-29 на Украйна и че темата за доставката на бойна авиация не се обсъжда в момента.

„Човек не дава на някого един Ф-16 с пожелание за много късмет. Това е машина, която изисква дълго обучение“, коментира неотдавна и американският генерал Джефри Хариган.

Друга гледна точка застъпва Великобритания.

Трябва да продължим да оказваме натиск върху Русия, като доставяме повече оръжия на Украйна, заяви британската външна министърка Лиз Тръс, която участва в срещата.

"Много е важно сега да продължим да оказваме натиск върху Владимир Путин, като доставяме още оръжия на Украйна и като засилваме санкциите", каза Тръс пред журналисти.

Военната помощ на ЕС за Киев става € 2 мррд.

ЕС ще предостави на Украйна допълнителна военна помощ в размер на 500 милиона евро, заяви във Вайсенхаус върховният представител за външната политика Жозеп борел, цитиран от Ройтерс.

Тя е предвидена за тежко въоръжение като танкове и артилерия. С нея общата помощ на Брюксел за Киев достига 2 милиарда евро.

Борел изрази оптимизъм по отношение на възможността през следващите дни да бъде постигнато споразумение за налагане на ембарго върху вноса на петрол от Русия. Ако не се постигне съгласие на ниво посланици, въпросът ще бъде обсъден на 16 май на срещата на външните министри на страните от ЕС в Брюксел.

На срещата на Г7 днес също така германската външна министърка Аналена Бербок заяви, че страните от групата на седмте най-развити индустриални държави ще подкрепи суверенитета и сигурността на Молдова. На срещата бяха поканени и външните министри на Украйна и Молдова. 

Днес стана ясно и че на срещата на финансовите министри от Г7 другата седмица пак в Германия на Украйна ще бъдат предоставени 30 милиарда евро помощ. Парите засега не са още гарантирани, тъй като една от седемте членки все още не е дала съгласието си. Не става ясно коя е държавата, която се въздържа. Още не е уточнено и дали тази сума ще е заем или подарък. САЩ и Великобритания настояват за бърза помощ, като предлагат да се конфискуват имуществата на руски олигарси и с тях да се финнасира част от подкрепата. Друга част пък ще с енабави чрез заеми. 

В момента Украйна има нужда от 5 милиарда евро месечно, за да може да подсигурява военните си нужди и да има бюджет и за гражданите си.