Президентът на Азербайджан Илхам Алиев ще бъде на официално посещение в България утре и на 1 октомври.

Това съобщиха в четвъртък от прессекретариата на "Дондуков" 2. 

Алиев идва по покана на Румен Радев, за да се включи в церемонията по пускането на интерконтектора с Гърция, по който към България трябва да се доставя азерски газ.

Двамата президенти ще направят преглед на стратегическото партньорство между България и Азербайджан и се очаква да обсъдят развитието на сътрудничеството в енергетиката, икономиката, сигурността, туризма, науката, образованието и културата, се отбелязва в официалното съобщение. 

Утре Алиев ще бъде посрещнат от домакина си с официална церемония пред храм-паметника „Св. Александър Невски“. На „Дондуков“ 2 президентите ще проведат среща на „четири очи“, ще има и съвместни изявления за медиите. 

В рамките визитата си у нас президентът на Азербайджан ще се види и със служебния премиер Гълъб Донев.

Илхам Алиев е начело на наследствената (засега) президентска република от 2003 г. Поста поема от баща си Хейдар Алиев. През 2017 г.  съпругата на Илхам Мехрибан Алиева става първият вицепрезидент на Азербайджан, сложена на този пост еднолично от президента.

Държавният глава на Азербайджан е идвал няколко пъти в България. Радев беше в Баку през 2017 г. Визити на българските власти на ниво държавен глава и премиер също е имало доста.

Особено активен в това отношение беше президентът Росен Плевнелиев, който запази топлата връзка с режима в Баку и след края на единствения си мандат, като често изказва спорни позиции по конфликта на Азербайджан с Армения.

За откриването на интерконектора в събота се очакват и председателката на ЕК Урсула фон дер Лайен, гръцкият министър-председател Кириакос Мицотакис, както ѝ президентът на Република Северна Македония Стево Пендаровски, на Сърбия Александър Вучич, премиерът на Румъния Николае Чука. Събитието ще се проведе от 11.00 часа в зала 3 на Националния дворец на културата.