"Това беше грешка."

Това каза в сряда финансовият министър на Финландия Аника Саарико по повод на решението на страната от преди години да закупи най-големия вносител на природен газ в Германия - "Унипер". 

Компанията реши да повярва на "Газпром експорт" и да приеме схемата за плащане в рубли, но руското геополитическо оръжие на Путин спря потоците и остави "Унипер" без приходи. Така се стигна до нейния почти фалит, преди германското правителство да реши да я национализира в опит да спаси пазара. Така в крайна сметка само за няколко месеца "Унипер" се превърна в тежка загуба и за Германия, и за Финландия. 

Финландската Fortum, която инвестира около 7 млрд. евро в германската Uniper, заяви, че е реализирала загуба от близо 6 млрд. евро от излизането ѝ от немския газов вносител, като това представлява един от най-големите бизнес провали в историята на Финландия.

"Бизнесът на Uniper и енергията от изкопаеми горива... Не беше добра идея за Fortum да купи този бизнес преди няколко години“, каза Саарико в интервю за Ройтерс преди конференцията Reuters IMPACT, фокусирана върху климата, която ще се проведе в Лондон на 3 и 4 октомври.

"Разбира се, сега можем да кажем, че е било грешка", добави тя, цитирана от БНР. 

Между 2013 г. и 2015 г. Fortum спечели около 9 млрд. евро от продажбата на своя бизнес за пренос на енергия в Северните държави и през 2017 г. - в противовес на предишната си стратегия за инвестиране в скандинавска енергия без вредни емисии, реши да инвестира парите в Uniper, като първо придоби дял от 47% в германската EON. Впоследствие Fortum увеличи дела си до около 80% от германската компания.

"Мъдро ли е сега да погледнем назад и да търсим виновните?“, се запита Саарико, добавяйки, че "сега трябва да гледаме напред".

За да разреши енергийната криза, Европейският съюз трябва да промени структурата на ценообразуването на енергийните пазари, каза още Саарико.

"За мен е ясно, че трябва да разделим цената на природния газ и другите енергийни цени, така че цената на газа да не движи тези на електроенергията. Това е основният проблем за решаване“, каза тя.

Европейската комисия предложи спешни енергийни мерки, включително данъци в целия ЕС върху свърхпечалбите на някои от енергийните компании, като се очаква държавите от съюза да вземат решение на среща на министрите на ЕС на 30 септември.