От Министерството на здравеопазването и "Информационно обслужване" днес представиха приложението еЗдраве, с което на мобилни устройства пациентът получава достъп до здравното си досие. Важна подробност е, че е нужен електронен подпис това да се случи.

Мобилното приложение еЗдраве дава достъп на всички граждани до личното им пациентско досие с всички електронни здравни документи, вписани в Националната здравноинформационна система.

Всеки осигурен пациент ще може чрез това досие, което ще бъде налично и достъпно във всеки един момент, да проверява резултати от прегледите си, от медицинските изследвания, предписани медикаменти и лекарства,

Това каза на представянето в четвъртък служебният министър на здравеопазването Асен Меджидиев.

По този начин повишаваме контрола на самите пациенти над системата и собствените им медицински данни, добави той.

Сред ключовите му предимства са, че пести време на пациентите и лекарите. Активирането на мобилно устройство се удостоверява с електронен подпис. Потребителят може да включи допълнителна биометрична защита данните. Всеки достъп до електронното пациентско досие се записва.

С деактивирането на приложението от устройството се премахват всички лични и медицински данни на потребителя. Информацията може да се види на български и на английски език. Вътре са още прегледи, изписани лекарства, имунизации, хоспитализации, изследвания и т. н.