Русия мобилизира бившия световен шампион по бокс в тежка категория Николай Валуев. Това обяви самият той в интервю за "Известия". Вчера стана ясно, че призовка е получил и бившият футболист на "Евертън" и руски национал Динияр Биляледтинов.

Но докато бащата на Динияр се оплаква от факта, че синът му е на 37 години (с 2 над горната границата за мобилизиране) и отбивал военна служба преди 19 години, Валуев с готовност приема мисията да "брани родината" на фронта.

Е, трябва да се уточни, че бившият боксьор е депутат от Държавната дума и едва ли ще бъде спуснат в окопите край Бахмут с ръждясал "Калашников"...

 "Според мен всички са получили призовки. Аз също получих. Дали ще отида? Разбира се, че ще отида. Колегите ми депутати са добри, те се регистрираха за военна служба в Думата.

Призовката е пристигнала точно преди пътуването ми за Донбас и не бях у дома. Следващата седмица със сигурност ще се явя в наборната служба", увери Валуев.

През 16-годишната си кариера на ринга (1993-2009) Валуев стана двукратен световен шампион на Световната боксова асоциация (WBA). Той бе пенсиониран във втората си загуба като професионаелн боксьор от британеца Дейвид Хей на 7 ноември 2009 г. в мач, който остана в историята под името Битката на Давид срещу Голиат.

След като сваля ръкавиците Валуев влезе в политиката и бе избран за депутат от партията на Путин "Единна Русия". Заради огромните му размери се наложи в парламентарната зала да бъде разположен специален стол, който да издържи тежестта му - над 150 кг.

Трябва да се отбележи, че Валуев е освободен от "частичната" мобилизация, тъй като е действащ депутат в Държавната дума. Валуев ще стане петият доброволец от долната камара на руския парламент.

По-рано желание да бъдат мобилизирани заявиха заместник-председателят на Комисията по въпросите на семейството, жените и децата Виталий Милонов, председателят на Комисията по здравеопазване на Държавната дума Дмитрий Хубезов, заместник-председателят на Комисията по отбрана Дмитрий Саблин и заместник-председателят на Комисията по здравеопазване Икономическа политика Сергей Сокол.