Руският президент Владимир Путин поиска да се позволи на погрешно мобилизираните да се приберат по домовете си. Той даде нареждането си по време на видеоразговор с постоянните членове на Съвета за сигурност. 

Държавният глава отбеляза, че трябва да бъдат отстранени всички грешки, допуснати по време на частичната мобилизация.

"В хода на мобилизационните дейности пристига много информация от граждани по темата за организацията на самото повикване, качеството на снабдяванията, битовите условия и други въпроси - възникват много въпроси. Трябва да коригираме всички грешки и да не ги допускаме занапред", подчерта той. "Трябва да се разглежда всеки такъв случай поотделно и ако е допусната грешка, тя трябва да бъде коригирана – да се върнат у дома мобилизираните без основателна причина", добави Путин.

Призивът на президента може да е предизвикан от публикуваното днес проучване на "Левада", според което само за седмица държавният глава е загубил 6% от рейтинга си. От изследването също става ясно, че 56% от руснаците са "притеснени" от войната - ръст с 19% спрямо миналия месец.

Днес Въоръжените сили на Украйна обявиха, че Русия е мобилизирала 100 000 граждани. Някои от тях вече са попаднали в плен на украинците - само 8 дни след старта на "частичната мобилизация". 

В пъти повече руски граждани напуснаха територията на страната.