Премахването на старата ръждясала ограда на къпалнята "Мария Луиза" в столичната Борисова градина е започнало, похвалиха се от Столична община. 12 декара земя ще бъде отворена за посетители, но това не е гаранция, че комплексът ще започне да работи.

Къпалнята не е активна от 15 години, а причината е споделената собственост между частна фирма и общината. Частниците държат 58% от собствеността и през годините са се опитвали да започнат там ново строителство, което обаче не е допустимо от Подробния устройствен план на Борисовата градина.

"Тази сутрин заедно с кметът на район „Средец“ и главния архитект на София стартирахме връщането на 12 декара от Борисовата градина за обществено ползване. Това беше дълъг процес, който започна с правен анализ, който възложих да се направи. Моите колеги ще влязат още от днес да направят оглед и тази част да може да се използва от софиянци“, обясни пред bTV кметицата Йорданка Фандъкова.

Това в действителност бе дълъг процес - още през 2018 г., в рамките на предишния й мандат, Фандъкова обяви, че собствениците са заявили желанието да направят нов проект за възстановяване на къпалнята. През 2020 г. кметицата обяви, че ще възложи на общинската фирма "Софинвест" да изготви пазарна оценка на терена и да изчисли цената за възстановяването на къпалнята.

Това обаче не стана - собственикът на имота не даде достъп на общинарите, а Столична община не направи нищо, за да го осигури.

В крайна сметка в началото на тази година кметът на "Средец" Трайчо Трайков обяви, че "скоро" теренът ще бъде отворен за граждани.

Кой е собственик на комплекса?

Комплексът "Мария Луиза" бе включен като апортна вноска от скандалното общинско дружество "Софийски имоти", когато при кмета Стефан Софиянски направи съвместна фирма с частни компании. След убийството на боса на ВИС-2 Георги Илиев мажоритарният дял премина в ръцете на Румен Гайтански-Вълка, тъй като вдовицата му Мая Илиева го продаде.

Гайтански е известен с други, по-успешни опити да пробута строителство като "текущ ремонт" в рамките на Столична община.

Освен басейнът, спортният комплекс има и кортове, игрища, фитнес и друга инфраструктура. А общината продължава да е акционер чрез "Софийски имоти", но реално няма никакъв контрол върху дружеството - дори няма представители в борда на директорите, въпреки големия си дял.

Възстановяването на къпалнята "Мария Луиза" става все по-скъп проект във времето. Сградата с общо 5 басейна и площ от 35 300 кв. м. бавно се разпада, не се полза и поддържа.