Цената на един глас расте. Тя е между 50 и 100 лева. Вероятно тенденцията за намаляване на избирателната активност води до повишаване цената на гласовете.

Това каза на брифинг вицепремиерът и вътрешен министър в служебния кабинет Иван Демерджиев във връзка с работата на МВР за обезпечаване на изборния процес.

Той призова българските граждани да излязат да гласуват.

"Достатъчно сме свършили, за да потиснем практиките по манипулиране на вота. С малко по-висока избирателна активност, всеки похарчен лев от тези политически сили няма да доведе до никакъв или ще доведе до нищожен ефект", каза министърът, цитиран от БТА.

По думите му сигналите за купен вот на тези избори са доста по-малко спрямо тези по време на миналогодишни избори.

„Реагираме на всеки сигнал. Не правим разграничение на това от кого и срещу кого е сигнала. Проверяваме ги еднакво интензивно”, категоричен беше министърът.

„В четвъртък постъпи сигнал от ГЕРБ срещу ДПС”, допълни той.

Той обеща, че работата срещу купения вот ще продължи и след приключването на вота на 2 октомври.

Според вътрешния министър има нови схеми за купен вот - особено корпоративен вот и при по-малки работодатели.

На територията на цялата страна са проведени 97 специализирани полицейски операции за периода от 19 август до 28 септември, каза пък главният секретар Петър Тодоров, цитиран от Нова тв.

По думите му  в хода на тези повсеместни операции са били разкрити над 550 престъпления.

„Образувани са над 420 досъдебни и бързи производства. По тях са задържани 446 лица, издирени са 114 лица”, отчете той.

В хода на спецакциите са проверени стотици пунктове за цветни метали, заложни къщи, сборища на криминален контингент.

„Проверени са и над 2000 търговски обекта и питейни заведения”, посочи още главният секретар.  

250 сигнала, свързани с нарушаване на изборните права на гражданите са получени до момента. По тях са образувани 50 досъдебни производства.

„Основен акцент в работата на служебния кабинет и на МВР е провеждането на честни избори. Започнахме по подготовка още първата седмица след встъпването си в длъжност”, допълни служебният вътрешен министър Демерджиев.

Също днес от прокуратурата пуснаха обобщена информация по колко преписки и досъдебни са работили. Досъдебните производства са общо 44.

Ето съобщението:

Обобщена информация за образуваните преписки и досъдебни производства за престъпления против политическите права на гражданите, свързани с предстоящите избори за 48-о Народно събрание

Във връзка с предстоящите на 02.10.2022 г. парламентарни избори за 48-о Народно събрание във Върховна касационна прокуратура (ВКП) се обобщава постъпилата от прокуратурите в страната информация за образуваните преписки и досъдебни производства за престъпления против политическите права на гражданите.

От началото на предизборната кампания (02.09.2022 г.) до 10,00 часа на 30.09.2022 г. са образувани 44 досъдебни производства, 333 преписки, по 181 от които е постановен отказ от образуване на досъдебно производство, поради липсата на достатъчно данни за извършено престъпление.

По апелативни райони досъдебните производства, свързани с изборите за 48-ото Народно събрание, са разпределени както следва: АП-София – 19, АП-Пловдив - 5, АП-Варна - 9, АП-Велико Търново - 6, АП-Бургас - 5.

Във всяка област на страната са създадени областни междуведомствени звена, които осъществяват координация за противодействие на престъпленията против политическите права на гражданите.