Четиринадесет души са отведени в полицията при операция, започнала рано тази сутрин в столичния квартал "Христо Ботев". 

Акцията е по линия на противодействие на купуването на гласове и битовата престъпност. 

Тя е втора подобна в едно от най-големите ромски гета само за последните седмици. Традиционно се търсят лихвари и други неформални лидери, които са подготвили списъци с гласоподаветели и дори лични документи.

По-късно от МВР съобщиха следното:

Целите на операцията са противодействие на конвенционалната престъпност, на наркоразпространението, на престъпления против политическите права на гражданите, опазване на обществения ред и осъществяване на превантивна дейност. 

Проверени са 14 адреса, като към момента са задържани 14 лица. На адресите, както и на МПС, за които има данни, че се ползват от задържаните, се извършват процесуално-следствени действия по неотложност.

В операцията бяха включени служители от СДВР, ГДБОП и ГД „Жандармерия, специални операции и борба с тероризма". На входовете и на изходите на квартала от ранните сутрешни часове до обяд бяха изградени 8 КПП, разположени са и два мобилни екипа.

Клуб Z припомня, че изводът от множеството идентични акции, започнали още през миналата година, са, че на задлъжнели лица се опрощават дългове, ако гласуват по определен начин.

Полицията днес претърси адреси в квартала.

Доказателствата са, че пред изборите "списъците" вече са били готови:

До момента няма данни за трайно задържани - от прокуратурата или съда. 

Както е известно, за пореден път - вече при втори поред министър МВР отказва да се включи в междуведомствено звено въпреки настояванията на прокуратурата - на която да съобщава данни за оперативните си действия в реално време.

БТВ съобщава, че заради сигнали за 4 нарушения на изборното законодателство органите на реда в Старозагорско също провеждат спецоперация.

Служителите на реда са действали по сигнали в градовете Раднево, Казанлък и Стара Загора. В резултат на проверките от тази сутрин са разкрити 22 различни престъпления, образувани са 9 досъдебни производства.

„Имаме вече съставени 132 акта за различни нарушения за закона за движение по пътищата, продължаваме с традиционните проверки на заложници къщи, заведения и търговски обекти“, отчете Илиян Илиев, началник на „Охранителна полиция“ в ОДМВР под липите.

В Силистренско също тече мащабна полицейска акция, съобщават от тамошната полиция. Действията са в Силистра, Дулово и Тутракан и на секторите „Противодействие на криминалната престъпност“ и „Противодействие на икономическата престъпност“ към ОДМВР.

На входовете и изходите на по-големите населени места са изградени 9 КПП, към днешна дата са извършени проверки на 1221 моторни превозни средства и 1354 лица. Установени са петима неправоспособни водачи и 10 случая на управление на МПС без регистрация.

Същевременно мобилни екипи на икономическа полиция са проконтролирали 41 места за обществено настаняване, 14 търговски обекта, 7 пункта за изкупуване на черни и цветни метали, 4 игрални зали и заложни къщи и 3 борси за продажба на дърва.

Извършени са проверки на 31 рискови места и са проконтролирани лица от активния криминален контингент. Трима са задържани, по подозрение, че имат съпричастност към търговия с гласове.