България подкрепя таван на цените на газа не само от Русия, но и на целия внесен газ, както и на този, използван за производството на ток.

Това заяви пред български журналисти в Брюксел служебният министър на енергетиката Росен Христов. Той участва в извънредния Съвет „Енергетика“.

„Нашата позиция е, че ако се налага такава мярка, тя трябва да е обща за целия газ. Налагане на рамки само за руския газ представлява санкция, а не икономически мерки за стабилизиране на пазара“, каза Христов.

Пробив по въпроса така и не бе постигнат. Което се и очакваше предвид разногласието между различните страни членки.

Европейската комисия е взела под внимание всички коментари и се работи за по-подробно представяне на мерките, които ще се обсъждат на следващи заседания.

Министър Христов е обнадежден, че вижда широка подкрепа за писмото на министрите на енергетиката от 15 страни членки до еврокомисаря Кадри Симсон с настояване за бързо налагане на ценови таван на газа. България е сред подписалите писмото.

"Таванът върху цените на едро на газа е легитимен вариант, но той изисква радикална интервенция на пазара. Това означава, че трябва да бъдат изпълнени няколко условия, които не подлежат на преговори, преди този таван да заработи. Съгласихме се, че страните членки трябва да дадат още пояснения по въпроса", каза на пресконференция след края на Съвета еврокомисарят по енергетиката Кадри Симсон.

Тя допълни, че предложението ще бъде обсъдено на следващото заседание на енергийните министри.

Страната ни подкрепя всичко, което стабилизира цените на горивата, но си запазва правото да реагира, когато има конкретика. Така Христов отговори на въпроса каква е позицията ни за тавана за износа на руски петрол, която трябва да влезе в сила до 5 декември.

Обсъждани са били и течовете по тръбопроводите „Северен поток 1“ и „Северен поток 2“. Преобладава мнението, че това е целенасочено действие, и се очакват резултати от анализите на службите.

„В България приемаме този инцидент много сериозно. Както знаете, част от международната инфраструктура, включително „Турски поток“, преминава през страната ни. Като се върнем сега в София, вероятно ще обсъдим определени мерки за повишаване на сигурността и охраната на наша територия“, каза министърът.

Той уточни, че ще бъде обсъдено дали настоящите мерки за охрана са достатъчни и евентуално как би могла да бъде повишена сигурността на тези обекти, особено ако резултатите покажат умишлено действие и някой има интерес тази инфраструктура да бъде изведена от експлоатация.

Мерките ще засегнат и интерконектора на границата с Гърция, който предстои да заработи утре, отговори Христов на въпрос на Клуб Z.

„Не вярвам да има спиране на „Турски поток“, отговори Росен Христов на друг наш въпрос.

Той бе зададен във връзка със съобщение на „Свободна Европа“, че газопроводът може да бъде спрян заради отнемането на лиценза на нидерландското дъщерно дружество на „Газпром“.