Полицията пресече вероятна търговия с гласове в Плевенско, съобщават днес от МВР. Става въпрос за с. Ставерци в община Долна Митрополия, където са осъществени 7 претърсвания и изземвания.

57-годишен от Ставерци държал в джипа си "Ленд Роувър" тетрадка с ръкописно изписани на 17 страници, лични данни - три имена, ЕГН-та и номер на лични карти на жители на района.

Според събраната до момента информация, на конкретна дата и място в града, мъжът е провеждал лични срещи, на които е записвал данни от личните карти на хората и ги уверявал, че ще плати на всеки по 40 лева, след като гласуват за конкретна политическа партия, пишат от полицията.

Мъжът с джипа е задържан за 24 часа, както и още 8 души, за които се смята, че са "съпричастни" към престъплението.

Както Клуб Z писа, трети поред избори МВР провежда идентични акции най-вече срещу лихвари и ромски тартори. У всички се откриват еднотипно - събрани и подготвени имена, личин данни и дори лични карти на длъжници.

Освен това полицията не обменя данни с прокуратурата за оперативните си действия в реално време - чак след реализациите й предава заподозрените. 

Ето и съобщението на МВР:

Специализираната.полицейска операция за противодействие на престъпления срещу политическите права на гражданите е проведена вчера от служители на РУ – Долна Митрополия и сектор „Противодействие на криминалната престъпност" при ОДМВР – Плевен. Извършени са проверки на 7 адреса в град Долна Митрополия и село Ставерци. В лек автомобил „Ленд Ровър" , собственост и паркиран пред дома на 57-годишен в село Ставерци, е открита тетрадка с ръкописно изписани на 17 страници, лични данни - три имена, ЕГН-та и номер на лични карти на жители на община Долна Митрополия. Според събраната до момента информация, на конкретна дата и място в града, мъжът е провеждал лични срещи, на които е записвал данни от личните карти на хората и ги уверявал, че ще плати на всеки по 40 лева, след като гласуват за конкретна политическа партия.

С полицейска мярка за срок до 24 часа са задържани 57-годишният, шестима  жители на с. Ставерци на 50, 33, 60 и 32 г. и двама на 50 и 52 г. от  Долна Митрополия, съпричастни към престъплението. Снети са им обяснения. Работата по случая продължава.