Украинското правителство официално се обърна към Международния съд на ООН в Хага с искане да разгледа по същество делото за опита на Русия да анексира суверенни територии на страната. Това съобщи днес в туитър външният министър на Киев Дмитро Кулева, предаде Укриформ. 

"След опита на Путин да анексира украински територии, Украйна официално сезира Международния съд, че този ход е грубо нарушение на правнообвързващо временно решение, издадено на 16 март тази година. Молим съда да разгледа делото по същество в най-кратък срок", пише Кулеба. 

Междувременно турското външно министерство официално обяви, че няма да признае опитите за анексиране от страна на Русия и че не признава незаконните референдуми в Донецка, Луганска, Херсонска и Запорожките области на Украйна. От там припомнят, че не са признали анексирането и на Крим през 2014 година. То отново бе извършено след незаконен референдум. 

"Турция винаги е подчертавала твърдата си подкрепа за териториалната цялост, независимостта и суверенитета на Украйна", се казва в съобщението на външно министерство. 

Според позицията на Анкара, тя няма да признае новите опити за анексация, защото те са "грубо нарушение на международното право". 

Днес и руският музикант Андрей Макаревич, фронтмен на "Машина времени", когото в Руската федерация признаха за "чуждестранен агент", се изказа за псевдореферендумите, които Русия проведе в окупираните области на Украйна.

"87%, 93%, 98% – това направо си е много добро. А тогава кого бомбардираха там?!"