Британската група „Колдплей“ се ангажира да бъде възможно най-устойчива и нисковъглеродна на световното си турне, като намали въглеродния си отпечатък с 50 процента, съобщи Асошиейтед прес, информира БТА

За екологичната си мисия музикантите монтираха кинетична платформа за генериране на енергия и стационарни велосипеди, като насърчиха феновете си да танцуват и така да помогнат за захранване на апаратурата за шоуто им. 

Велосипедите, минимум 15, могат да произведат средно 200 вата енергия, уловена в специални батерии, чрез които се захранват елементи от шоуто. 

Всеки кинетичен дансинг побира десетки хора и генерира мощна енергия. Групата дори организира състезание преди шоуто, за да избере групата фенове, която да „произвежда“ най-много енергия, танцуваща на „Jump Around“ на „Хаус ъф Пейн“. 

Често се коментира, че феновете на концертите на живо зареждат групата. от „Колдплей“ искат буквално да използват това.

Басистът на бандата Гай Бериман коментира: „ Това е много забавно и дава възможност  да се направи нещо полезно за околната среда“.  

„Колдплей“ не просто обещава да намали собствения си въглероден отпечатък, но и създава стимули за публиката си. Например безплатно приложение за феновете, което изчислява и класира различните възможности за пътуване до мястото на концерта - кола, обществен транспорт, такси, велосипед или влак. В зависимост от избора, има и съответна награда за онези, които предпочетат най-екологичния транспорт. Групата се надява да организира и безплатен обществен превоз за концертите си в Америка и Европа. 

Според проучване на „Лайв Нейшън“,  82 процента от почитателите на концертите на живо се стремят да поддържат екологично устойчив начин на живот.

„Да бъдеш „зелен“ не е самобичуване. Това е добър бизнес модел и ние искаме да покажем точно него“, коментира вокалистът на „Колдплей“ Крис Мартин. 

Членовете на групата планират да сведат до минимум и полетите си със самолет. Чартърите ще бъдат избягвани, за сметка на пътуване с влак или електрически превозни средства, когато това е възможно. Камионите с апаратура ще използват алтернативни горива като хидротретирано растително масло.

На сцената на турнето им се използва рециклирана стомана. Групата се надява да разгърне първата в света батерийна система за турне, създадена от 40 преработени и рециклируеми батерии за електрически автомобили. Надеждата е цялото шоу да се захранва от батерии.

Биоразградими конфети, компостируеми ленти за китки за публиката, използване на слънчеви панели и генератор, захранван от растително масло, също са част от новата еко мисия на „Колдплей“.

Примерът на рок бандата е заразителен и за колегите им.  

Били Айлиш обеща да премахне повече от 35 000 бутилки вода за еднократна употреба от турнето си и да бъде предлагана само вегетарианска храна зад кулисите. 

Групата „Масив Атак“ пътува с влак, а брандираните артикули на Оливия Родриго са боядисани с безвредна боя и са създадени от 100% органичен памук. Хари Стайлс организира за тура си център за рециклиране на батерии и дари неизползваните хотелски тоалетни принадлежности на приюти.