Леонид Слуцки, депутат, зам.-председател на парламента и председател на комисията по международни въпроси, предложи да бъде премахнат мораториумът върху смъртното наказание в Русия, за да бъдат екзекутирани бойците на "Азов", по изключение. Това съобщи самият той в канала си в "Телеграм".

"Ако техните отвратителни престъпления срещу човечеството бъдат доказани, още веднъж повтарям предложението си да се направи изключение от мораториума върху смъртното наказание в Русия и да се даде на съда правото да разгледа възможността за прилагане на смъртно наказание!", написа Слуцки.

Той коментира изявление на председателя на Държавната дума Вячеслав Володин относно забраната за размяна на бойци от "Азов" за пленени руски войници.

"Нацистките престъпници не бива да бъдат разменяни. Те са военни престъпници и трябва да направим всичко, за да ги изправим пред съда", каза Володин.

На заседанието на Държавната дума преди това депутатът Анатолий Васерман обяви, че е невъзможно да се обменят не само онези, които "директно са участвали в убийствата на цивилни", но и тези, които "се украсяват с фашистки татуировки".

През изминалото денонощие 265 украински войници, които бяха блокирани на "Азовстал" в Мариупол,  се предадоха на руските войски. 51 от тях са тежко ранени, съобщи руското министерство на отбраната.

Леонид Слуцки, който е сред лидерите на Либералнодемократическата партия, бе обвиняван през февруари 2018 г. от журналистки на руската Би Би Си, "Дожд", "Комерсант" и RTVi в сексуално насилие. Обвиненията бяха разгледани от парламентарна комисия и впоследствие отхвърлени. 

В своя защита Слуцки се сравни с Харви Уайнстийн, обяви се за жертва на "cancel" културата и заплаши "Дожд" със съд.