264 украински военнослужещи са евакуирани вчера от завода "Азовстал" в Мариупол, съобщи Генералният щаб на украинските въоръжени сили.

От тях 53 души са били тежко ранени. Те са откарани в болница в Новоазовск, на около 50 км от Мариупол.

"Още 211 защитници бяха евакуирани през хуманитарния коридор до Оленивка с последващото им връщане на територията, контролирана от Украйна чрез процедурата за обмен", се казва в изявлението.

Това потвърждава тезата, че бойците от полка "Азов" не са се предали, а са били заменени за пленени руски войници.

Генералният щаб обаче потвърждава, че има още украински войници в "Азовстал". Не е ясен точният им брой, предполагаше се, че до вчера са били 600 души, което означава, че над 300 още са обсадени от силите на московския им диктатор.

"Мариуполският гарнизон изпълни бойната си задача. Върховното военно командване разпореди на командирите на поделенията, разположени в Азовстал, да спасят живота на личния състав", подчертават от Генералния щаб.

И припомнят кои са участвали в отбраната на града - специален отряд от "Азов", 12-та бригада на Националната гвардия36-та отделна бригада морски пехотинци, граничари, полицаи, доброволци, отбраната на Мариупол.

"Задържайки позициите си при Азовстал, те не позволиха на противника да прехвърли група от 17 батальонни тактически групи (около 20 хиляди души) в други направления. По този начин те попречиха на изпълнението на плана за бързо превземане на Запорожие, за да достигне административната граница на Донецка и Запорожка области и създаване на условия за обкръжаване на групата на ООС", се казва в изявлението. "Препятстването на основните вражески сили около Мариупол ни позволи да подготвим и създадем отбранителни линии там, където са нашите войски днес и да дадем достоен отпор на агресора. Получихме изключително необходимо време за формиране на резерви, прегрупиране на силите, получаване на помощ от партньори."

От щаба подчертават, че сега най-важната задача на Украйна и на целия свят е спасяването на живота на защитниците на Мариупол.

„Ние ще се борим за вас на всички фронтове толкова всеотдайно, колкото вие защитавате държавата“, казаха от Генералния щаб.