Най-малко седем автобуса, превозващи предадени украински бойци, напуснаха стоманодобивния завод "Азовстал". Te сa придружавани от проруски въоръжени сили, обяви свидетел пред Ройтерс. Някои от транспортираните украински бойци изглежда не са ранени, добавил той.

По-късно украински и руски медии съобщиха, че военните са били докарани в наказателна колония в Еленовка на територията, контролирана от сепаратистите от "ДНР".

Вечерта на 17 май Следственият комитет на Русия обяви, че ще разпитва пленените военнослужещи от "Азов". Според комитета сред задържаните има и "британски наемник". Показанията му трябвало да докажат вината на Киев за "провокацията, организирана от украинския режим" в Буча, твърдят от комитета.

Руските медии тържествуват след залавянето на бойците. Според журналиста на "Взгляд" и военен експерт Владислав Шуръйгин "най-висшата справедливост" ще бъде, ако се организират публични дела по модела на "Нюрнберг".

По-рано в Държавната дума бяха отправени призиви да не се прехвърлят бойци от "Азов" в Украйна, а на 18 май депутатите ще разгледат проекторезолюция, забраняваща "размяната на нацистки престъпници". Зам.-председателят на парламента Леонид Слуцки е по-краен - според него трябва да се вдигне мораториумът върху смъртното наказание, за да бъдат екзекутирани войниците от "Азовстал".

Също на 17 май стана известно, че руската генерална прокуратура е подала молба до Върховния съд да признае украинския полк "Азов" за терористична организация и да забрани дейността му в страната.

Украинските военни започнаха да напускат "Азовстал", последното съоръжение, което държаха в Мариупол, на 16 май. Украинската и руската страна потвърдиха, че предния ден над 200 войници, включително ранените, са били отведени от територията на завода на територия, контролирана от сепаратистите.