Кабинетът "Главчев" продължава с рокадите - днес с нови шестима заместник-министри, сред които има и знакови имена. Така за пети пореден път в Министерство на здравеопазването като заместник-министър се завръща Бойко Пенков. Главчев е решил да назначи и като заместник в енергетиката бивш депутат на Стефан Янев, един от служебните премиери на Радев. А на туризма - лице от считаната за близка до ГЕРБ Българска асоциация на заведенията.

Бойко Пенков за последно бе зам.-министър в кабинета "Денков-Габриел". През септември м.г. обаче премиерът Николай Денков го освободи. Причината не се разбра. Бе посочено само, че не работел с нужните темпове. Тогавашният министър Христо Хинков даде да се разбере, че е има резерви към този акт. 

Пенков бе зам.-министър в кабинета "Орешарски" (предложение на ДПС). После пак - в служебния кабинет "Близнашки" на президента (2012-2017) Росен Плевнелиев (ГЕРБ). Мандат получи и в кабинета на Борисов с Реформаторския блок и АБВ. 

Бил е и директор на Националната здравноосигурителна каса, медицински директор на Университетската болница по белодробни болести и управител на УМБАЛ "Софиямед".

Любопитно е и назначението на Георги Самандов

Той е сред съучредителите на "Български възход" - партията на бившия премиер на Радев, като през 2021 г. (в мандата на Янев) бе назначен за зам.-министър. Самандов е и бивш депутат на Янев. 

Тази част от биографията му обаче е спестена в днешното съобщение на Министерския съвет за новите назначения. Пише: "Георги Самандов притежава магистърска степен по електроенергетика и електрообзавеждане от Техническия университет в София. През декември 2013 г. става директор „Енергийни пазари“ в компания от сектор енергетика. Преди това е бил търговски представител и инженер-енергетик също в компании от системата. През 2021 г. е назначен за служебен заместник-министър на енергетиката."

Друго любопитно назначение е това на Павлин Петров от Българската асоциация на заведенията (БАЗ). БАЗ е една от организациите, най-гласовити по време на COVID пандемията, като Борисов "отпусна" тогава 9 на сто ДДС за заведенията. Защитава тази мярка и до днес, като за последно влезе в сблъсък с вече бившия финансов министър Асен Василев, който искаше връщане на ставката на 20 на сто, както е за целия останал бизнес. В крайна сметка и с бюджета за тази година бе разписана привилегията за този бранш. 

От БАЗ пригласяха на ГЕРБ и по много други въпроси през последните няколко години от края на COVID пандемията насм - като ветропарковете навътре в морето, "мигрантската" истерия  (която се оказа нито мигрантска, нито истерия) и др.

"Павлин Петров има дългогодишен опит в частния сектор. Магистър е по икономика и туризъм в Стопанската академия "Димитър А. Ценов" – Свищов - пишат от МС.

Останалите нови попълнения, според съобщението на МС:

Добромира Карева е назначена за зан.-министър в здравеопазването. Карева е икономист по образование. Има богат мениджърски опит в сферата на производството и търговията с лекарствени продукти. През последните две години се занимава с консултантска дейност по органична и неорганична фармацевтична химия. 

За заместник-министър на културата е назначен Илко Ганев. Има докторска степен по театрознание към Института за изследване на изкуствата при БАН. Работил е в Съюза на артистите в България в проекти, свързани с театъра, киното, цирка, инициативи в областта на социалната политика, благотворителни каузи, както и творчески дейности за интеграция на деца и младежи с увреждания. През 2023 г. в Министерството на културата участва в актуализирането на нормативната уредба в областта на сценичните изкуства и на нормативната уредба на Национален фонд „Култура“ и Национален филмов център.

На длъжността заместник-министър на околната среда и водите е назначен Виктор Атанасов. През последните години е управител на частна компания. Работил е в Министерството на финансите. Магистър е по маркетинг и мениджмънт, завършил е Университета за национално и световно стопанство.  Притежава и диплома от City University of Seattle.

Със заповед на Главчев са освободени двама заместник-министри – Гинка Машова от Министерството на труда и социалната политика и Мариета Георгиева от Министерството на образованието и науката.