Тази седмица на сцената на Дом на културата “Борис Христов”, Пловдив One Dance Week ще представи три танцови продукции от България, Белгия и Бразилия.

На 20 май (петък), от 19:30, ще се състои световната премиера на „Свободно падане“ - новият спектакъл на Марион Дърова, който е първата съвместна продукция на One Dance Week и РЦСИ Топлоцентрала. На 21 май (събота) ще бъде представен спектакъла „Обещай ми“ на знаковата беллгийска компания kabinet k & hetpaleis, a на 22 и 23 май (неделя и понеделник) ни очаква европейската премиера на зрелищния спектакъл „Това е танц!“ на бразилската компания Balé da Cidade de São Paulo.

В събота (21.05) от 10:00ч. One Dance Week кани и всички украински деца и техните български приятели на  танцова работилница с бразилската компания Balé da Cidade de São Paulo в залата на школа Dance Station, Пловдив. Работилницата е с вход свободени е подходяща за деца от всички възрасти, които искат да се докоснат до магията на съвременния танц.

Билети за всички спектакли ще намерите на касите на EasyPay в цялата страна и онлайн от мрежата на EPAYGO. В продажба ще намерите и лимитирано количество уикенд билети на цена от BGN 50, който включва едни от най-добрите места в залата и за трите спектакъла.

* * *

Деатйли за програмата:

„Свободно падане“ | Марион Дърова (България)

20 май - 19:30 ч.

Дом на културата “Борис Христов”

„Свободно падане“ e пътуване към неназовимото – в територия, небелязана от бинарността на мисълта. Както при лентата на Мьобиус, ще се вгледаме по-внимателно и ще открием, че двете страни са само привидности на едно и също нещо. Там ще срещнем тялото, което ни говори, тялото, лишено от социален знак и полова принадлежност, за да открием човешкото. Ще подменим въпросa „кой Съм“ с този „как Съм“.

В “Свободно падане” участват Жана Пенчева, Мартина Апостолова, Николай Марков, Пламен Кънев, Цвета Дойчева и Яница Атанасова. Визуалната среда на спектакъла е създадена от Викенти Комитски, а музикалната - от Климент Дичев. Дизайнът на костюмите е дело на Рая Кърпачева – Urban Nomad, а 3D мапингът - на Ивелина Иванова. Проектът е съфинансиран от Фондация „Лъчезар Цоцорков“.

„Обещай ми“ | kabinet k & hetpaleis (Белгия)

21 май - 19:30 ч.

Дом на културата “Борис Христов”

"Обещай ми". Снимка © kurt van der elst

„Обещай ми“ е празник на смелостта и безразсъдството, танцов флирт с опасностите и тревогите, които напразно искаме да прикрием или да забравим. От сцената струи по детски неподправен, но физически мощен порив за нахлуване в територията на неизвестното. Любопитство, а не безразличие, и импулсивност, а не илюзия за сигурност – нямаме ли нужда точно от това, точно сега? Спектакълът с музика на живо разказва за живителната сила на непознатото да ни движи напред, макар понякога с цената на белези и рани по кожата ни.

“Обещай ми“ е примамливо брутална ода за твърдоглавото дете. 

„Обещай ми“ е ода не само за нашия вътрешен бунтовник в едно плашливо общество, което се кълне в контрола и сигурността. В спектакъла става дума и за упоритостта да отстояваш нещо. За  прескачането на вашите граници. За плаването срещу течението. И за вярването, че ако почти се ударите в стената със затворени очи, винаги ще има някой да ви защити. Това прави „Обещай ми“ красива противоотрова за днешните времена.” * De Standard

„Това е танц!“ | Balé da Cidade de São Paulo

22 и 23 май - 19:30 ч.

Дом на културата “Борис Христов”

Спектакълът „Това е танц!“ е пищна демонстрация на заразително покоряващата, непринудена и красива същност на Passinho. Това е пиршество за сетивата – танц, роден колективно и свободно, който разказва истории и желания, повдига социални теми и пренася публиката в ритъма и атмосферата на съвременния градски живот в Бразилия.

Танцовият стил Passinho, поникнал във взривоопасните фавели на Рио де Жанейро, за пореден път се пренася на световната сцена чрез една от водещите бразилски танцови компании, за да заеме мястото, което му се полага по право и по сила. От творение на улични банди, изпъстрени със страсти, опасности и опиянение от самия живот, днес Passinho е част от културната идентичност на Бразилия, а буквално означава “малка стъпка”.

Този автентичен танцов стил се появява спонтанно по време на фънк и хип-хоп партита в размирните квартали на Рио де Жанейро и бързо превзема страната. Отличава го неговата енергична изразителност и волност. Passinho представлява уникална смес от движения, характерни за стилове като фънк, хип-хоп, брейкденс, кудуро, попинг, самба, форо, фрево и бахайски ритми. Passinho дори стана част от официалното откриване на Олимпийските игри в Рио през 2016-а.