Украинските сили са пробили отбранителните линии на самообявилата се сепаратистка Луганска народна република (ЛНР) в Източна Украйна и са на път към Лисичанск. Това обяви представителят на местната милиция Андрей Марочко в "Телеграм".

В канала "Операция Z" се съобщава, че "въпреки загубите Въоръжените сили на Украйна успяха да прекосят административната граница на ЛНР и са се закрепили в посока Лисичанск".

След това е цитиран Марочко.

"В момента тези сили имат голям проблем с логистиката и са под постоянен обстрел от нашата артилерия и от руските ВВС", уверява той.

Русия често подценява смъртните случаи в своите редици и надценява броя на убитите украинци. Когато бе обявена частичната мобилизация, министърът на отбраната Сергей Шойгу посочи, че едва 5937 са загиналите руснаци на фронта. Ситуацията за Украйна била много по-трагична - 61 207 мъртви и 49 368 ранени.

Затова твърдението на Марочко може да бъде прието с известна доза скептицизъм.

"Луганската народна република" (ЛНР) бе анексирана от Русия на 30 септември. На тази дата руският президент Владимир Путин подписа декрет заедно с лидерите на ДНР, ЛНР, Херсон и Запорожие, въз основа на който четирите украински територии бяха присъединени към Руската Федерация. Между 23 и 27 септември в окупираните земи бяха проведени фалшиви референдуми, които бяха осъдени от международната общност. По данни на руските власти над 97 процента от жителите на ЛНР са пожелали да бъдат анексирани от Русия.  

Украйна освободи Борова - последния голям харковски град под руска окупация

Тревожни постове на руски блогъри като Игор Гиркин в "Телеграм" разкриха поредния украински успех на фронта - освобождаването на Борова. Това бе най-големият харковски град под руска окупация. В социалните мрежи се появи снимка на усмихнати украински войници с местни жители, която впоследствие бе локализирана в Борова.

Качено в Интернет бе и видео от украинци, които влизат в село, намиращо се на 10 км източно от Борова.

Дългосрочната цел на тази част от украинската армия вероятно е да атакува Кремина от север. Окупиралите го руснаци вече се бранят от изток и юг от украинските сили, които преди два дни освободиха Лиман.

Така при повече късмет през следващата седмица може да очакваме сериозно украинско настъпление в Донецк.