"Не на войната!", заяви на кинофестивала в Кан руският режисьор Кирил Серебенников в края на представянето на филма си "Жената на Чайковски", който е в конкуренцията за "Златна палма", съобщи АФП, пише БТА.

"Абсолютно убеден съм, че културата и хората на изкуството са способни да направят нещо, за да спре тази война в Украйна", каза режисьорът, аплодиран бурно. Той бе заобиколен от актьорите от филма в края на прожекцията, открила конкурсната програма на кинофестивала.

"Тя ще свърши, ще дойде време и ще има мир", каза още режисьорът.

Два часа и половина по-рано Серебренников и екипът му минаха по червения килим, изкачвайки стълбището тържествено и изключително символично в контекста на войната в Украйна.

Миналата година Серебренников не успя да пристигне в Кан, за да представи филма си "Петрови в грипа", който също бе в основната програма, защото изтърпяваше условна присъда в Москва, която не му позволяваше да напусне страната. Не представи лично и "Лято" през 2017 г. Режисьорът, известен с индиректната си критика към режима на московския диктатор, бе осъден на 3 години условно през 2020 г. за отклоняване на средства, и освободен предсрочно в началото на април тази година, след което веднага напусна Русия.