Съдът пусна под гаранция известния руски театрален и филмов режисьор Кирил Серебренников.  Художественият ръководител на центъра "Гогол" беше под домашен арест от 23 август 2017 г., съобщава руската редакция на Би Би Си.

Задържането на Кирил Серебренников, режисьор с много награди, предизвика бурни протести в и извън страната и съмнения, че той е бил задържан заради критиките си към ролята на държавата и църквата в руското общество. Творци определиха обвинението към твореца като поредната репресия срещу „различните гласове“ в Русия

Обвиненията към него бяха, че е ръководил криминална група, която е източила поне 68 млн. рубли или 1,15 млн. долара от държавни фондове. Серебренников не се е признал за виновен.

"А сега ще празнуваме", каза режисьорът след обявяването на решението на съда, цитиран от агенция Интерфакс.- "Скоро се връщам. Няма да ми е лесно от психологическа гледна точка, но има много за вършене. Имаме пиеси, репетиции."

Кирил Серебренников е прочут с работата си на сцената и екрана. Директор е на центъра „Гогол“ – прогресивен експериментален театър, посещаван от либерални московчани. Театърът е известен със съвременни продукции, които третират политически и сексуални теми – рядкост на сцената в Москва.

Арестът на Серебренников през август 2017 г. бе показен – по време на снимки на документален филм за съветската попзвезда Виктор Цой в Санкт Петербург. Рeжисьорът беше ескортиран до Москва. 

Режисьорът бе задържан за пръв път от следователите през май 2017 г. и разпитан като свидетел по дело за измама в центъра „Гогол“ – за изразходване на средства, дадени за спектакъла „Сън в лятна нощ“, който не бил игран. За да докаже, че това не е истина, екипът даде на следователите рецензии за спектакъла, излезли в медиите – но те не бяха приети като доказателствен материал.

През 2017 г., малко преди да бъде арестуван режисьорът спектакълът му, посветен на живота на легендарния балетист Рудолф Нуреев, бе свален преди премиерата в Болшой театър. Официално причината за спирането бе, че представлението не е готово, но според слухове театърът е бил подложен на натиск да свали балетния спектакъл заради репутацията на Серебренников и откритото показване на хомосексуални взаимоотношения в продукцията.