Новият, осми пакет санкции на ЕС срещу Русия вероятно ще бъде приет още тази седмица, преди неформалната среща на 6 октомври на европейските ръководители в Прага.

Това съобщиха за Клуб Z дипломатически източници в Брюксел.

Посланиците на страните членки са близо до съгласие да дадат зелена светлина на пакета. Много от противоречията между отделните държави са изгладени.

Все още не е ясно дали в новия пакет ще влезе и забраната за внос на диаманти от Русия. Една държава се съпротивлява, казаха нашите източници. Те не споменаха име. Но според запознати става дуза за Белгия. Съпротивата й не е случайна – в Антверпен се намира най-голямата диамантена борса в света.

Същата държава сега настоява да не бъде забраняван и вносът на руска стомана, допълниха дипломатите.

Някои страни членки от Южна Европа не са съгласни с пълното спиране на превоза на руски стоки с кораби, допълниха събеседниците ни. Макар да не назоваха държави, става дума най-вече за Гърция и в по-малка степен за Кипър.

При всички положения по огромна част от темите е постигнато съгласие. Днес ще има нова среща на посланиците. Точно те трябва да дадат зелена светлина за приемането на новите санкции.

Мерките трябва да бъдат одобрени на писмена процедура от страните членки,след което ще бъдат публикувани в Официален вестник на ЕС и ще влязат веднага в сила. Надеждата е това да се случи преди неформалната среща на върха на ЕС в петък.