Певецът на "Любе" Николай Расторгуев, философът Александър Дугин и най-големият акционер в оръжейната компания "Калашников" Алън Лушников са сред предложенията на ЕК за осмия санкционен пакет на ЕС, предаде "Политико".

В проекта на Комисията е включена забраната на внос на стоманени продукти от Русия и износа на определени полупроводници. Един ключов елемент, пропуснат от списъка, са руските диаманти - това ще зарадва Белгия, която е своеобразен диамент хъб на Европа. Вместо това Брюксел иска да се забрани вносът на "някои елементи, използвани в бижутерийната индустрия, като камъни и благородни метали", както и да бъде санкционирана "Алроса" - най-голямата руска фирма за добив на диаманти.

ЕК ще разглежда и предложения за спиране на вноса на стоки, за които се смята, че генерират значителни приходи в Русия, като "препарати за красота или грим", "препарати за бръснене, включително продукти преди и след бръснене, лични дезодоранти", както и сапун и тоалетна хартия.

Що се отнася до износа, полупроводникови компоненти и чипове вече няма да бъдат разрешени да се предлагат на руския пазар. Износът на самолетни части за Русия също ще бъде забранен, ако бъде приет новият пакет от санкции.

В сектора на услугите се предвижда забраната за "предоставянето на архитектурни и инженерни услуги, правни консултантски услуги и IT консултантски услуги" на компании и лица в Русия.

Проектът, който Комисията представи на посланиците на ЕС в сряда, все още се нуждае от одобрението на 27-те държави членки.

Общо Брюксел възнамерява да прибави към "черния списък" около 30 физически лица и осем компании.