На фейсбук страница си от българското гражданско сдружение "Цар Борис III" е публикувано писмо от Българо-еврейския научен институт, в което се казва, че от института заявяват пълната си подкрепа за борбата с езика на омразата срещу българите, вписването им в конституцията на Северна Македония и особено в защита на историческата истина, че "Цар Борис III е изиграл решаваща рола в спасяването на над 48 000 евреи поданици и издаването на над 15 000 спасителни визи на евреи от Европа и еврейски деца". Това съобщава БТА.

"Нека е напълно ясно, че екзекуторът на евреите в Македония, Тракия и Пиротско е Хитлеристка Германия и това престъпление срещу човечеството тя планира щателно и налага с военната сила на Райха, и всеки опит за ревизионистично фабрикуване и на други отговорни, е действие фактически разводняващо намаляващо и облекчаващо чудовищната вина на националсоциалистите", пише в писмото, подписано от зам. председателя на Българо-еврейския научен институт Георги Мъндев.

Откриването на клуба на гражданското сдружение "Цар Борис III" е предвидено за 7 октомври, като от сдружението съобщават, че "специален гост на откриването ще д-р Милен Врабевски, с чиято финансова помощ този клуб ще бъде факт".

От няколко дни насроченото за 7 октомври откриване на българския културен клуб "Цар Борис III" в Охрид е обект на различни коментари в Република Северна Македония.

Председателят на еврейската общност в страната Пепо Леви обяви, че ще внесе жалба в прокуратурата за името на българския културен център, наричайки използването на името Цар Борис за клуб в страната "провокация".

"Това по някакъв начин е връщане към фашизма. Не може фашизмът да се върне в (Република Северна) Македония в такъв мащаб, това е недопустимо", каза Леви пред телевизия Сител.

"Това събитие е насрочено четири дни преди Деня на народното въстание срещу фашисткия окупатор в Македония", пише изданието Плюс инфо.

На 11 октомври в Република Северна Македония се отбелязва "Денят на въстанието на Македония".

"Като почитатели на образа и делото на Цар Борис III, нашата цел е да подхранваме българската култура в Македония чрез Българския културен център, който ще бъде открит на 7, а не на 11 октомври. Датата е избрана съвсем случайно", казва пред телевизия „Алфа” председателят на българското дружество Томе Блажески, уточнявайки, че целта на дружеството и клуба е да се градят мостове, а не разделение.

Името на Цар Борис III, като патрон на дружество на македонски граждани с българско самосъзнание, които живеят в Охрид предизвика медийни въпроси към министъра на правосъдието Никола Тупанчески, който в началото на септември обяви, че е взето решение за създаване на ад хок орган, който ще дава мнение за имената на историческите личности, като име на сдружения или фондации. По думите му, комисията към правителството трябва да се учреди в най-скоро време.

"Неслучайно до приемането на новия закон за сдруженията и фондациите сформирахме специално тяло, което да запълни този вакуум, който става все по-неприятен и ние, като държава трябва да сме подготвени за всякакви бъдещи потенциални провокации", каза Тупанчевски.

На въпрос дали комисия ще разглежда решения със задна дата, Тупанчевски отговори:

"Моето мнение и като професор, и като министър на правосъдието е, че ако искаме да правим ретроактиви, трябва да го направим през други институции. Знаете, че когато става въпрос за тази свръхчувствителна сфера, има други институции, където евентуалната реч на омразата и предизвикването на негативни чувства трябва да бъдат санкционирани по някакъв начин и всичко това се съдържа в Наказателния кодекс на Република Северна Македония".

От опозиционната партия Левица смятат, че изявленията за създаване на специален орган, който да дава становище за използваните имена на исторически личности "има за цел да успокои македонската общественост, която е особено обезпокоена и постоянно реагира на подлото и тенденциозно налагане на фашизма в ежедневието" на страната.

"Както беше внесена инициатива за забрана на сдружението "Иван Михайлов" в Битоля, така ще бъде внесена и инициатива за забрана на новооткритото сдружение "Цар Борис III" в Охрид”, съобщиха от Левица.

Според партията "свободата на сдружаване на гражданите като конституционно гарантирано право има своите ясни граници, за да се предотврати насилственото разрушаване на конституционния ред на Република Северна Македония, подбуждането и позоваването на военна агресия и разпалването на национална, расова или религиозна омраза или непоносимост, а създаването на сдружения с имената "Ванчо Михайлов" и "Цар Борис III" е пряко насочено към насилствено разрушаване на конституционния и държавен ред на Република Северна Македония и най-вече към разпалване на национална омраза".

"Очакваме реакция от страна на прокуратурата и други държавни органи, които да действат и да предотвратят тази опасна тенденция за налагане и превъзнасяне на доказани фашистки дейци и държавници на държави окупатори, за което реагира и еврейската общност в (Република Северна) Македония", обявиха от Центъра за комуникации на Левица.

Попитан "докога като държава Северна Македония ще позволява такива дръзки провокации, като откриването на новия клуб  "Цар Борис III" в Охрид", президентът Стево Пендаровски отговори, че още след откриването на Културния клуб "Иван Михайлов" в Битоля е смятал, че по най-бързия начин трябва да бъде променен и в него да има регистър на имена, които не могат да се ползват от сдружения и фондации.

"Не мисля, че комисията, която тепърва ще се формира, може да реши проблема, защото и министърът каза, че не може да се работи ретроактивно. Културния клуб "Иван Михайлов" е регистриран през 2019 г., това, че сме спали като държава не ни оправдава. Тази комисия не искам да я коментирам, преди да е заработила още, но това обективно ще бъде неформална структура, която може да дава само препоръки. Съвсем друго е да има закон . Не разбирам в какво е трудността, защото това са 2-3 члена в закона и управляващите и опозицията могат да ги приемат за половин ден”, каза Пендаровски.

Според Пендаровски промяната в Конституцията, с която българите да бъдат вписани в преамбюла на основния закон не трябва да бъде пръв политически приоритет за страната.

"Очевидно в този момент няма 80 човека, които да вдигнат ръка за това", коментира Пендаровски необходимостта от мнозинство в парламента на Северна Македония, необходимо за конституционните промени.

Според него реториката между Северна Македония и България през последния период се е успокоила, като причината е приетата преговорна рамка.