Големият гръцки композитор Вангелис Папатанасиу, известен по-широко с първото си име – Вангелис, е починал на 79-годишна възраст във вторник вечер в Париж, съобщи в четвъртък вечер гръцката информационна агенция АНА-МПА, като се позовава на адвокатската компания, която представлява интересите му.

Според телевизия Скай композиторът е починал в болница от COVID.

Вангелис е роден на 29 март 1943 г. в Аргия край Волос. Започва да композира и да свири още от детските си години. Добива известност в края на 60-те години с групата „Афродайтис чайлд“, която основава заедно с Демис Русос.

Вангелис печели световна популярност с филмовата си музика към "Огнените колесници" и "Блейд рънър".

За саундтрака към „Огнените колесници“ той получава и "Оскар" през 1982 г. Номиниран е за "Златен глобус" и БАФТА за "Блейд Рънър".

Пише музиката още за "1492: Завладяването на рая" на Ридли Скот, "Горчива луна" на Роман Полански, за документални филми на Жак Кусто, работи за "Александър" на Оливър Стоун.

Лорд Пътнъм, който продуцира "Огнените колесници", казва пред Би Би Си, че Вангелис е създал "нова музикална среда, от която след него се възползваха много композитори".

Често гъркът е определян и като творец, който изцяло е променил една ера в музиката.

"Интересува ме не да създам симфоничен оркестър, което лесно мога да направя, а да отида по-далеч и да направя неща, които симфоничен оркестър няма да може да направи. Струва ми се, че успях", обяснява наричаният "пионер на електронната музика" композитор философията си.

"Моята музика не се опитва да предизвиква емоции като радост, любов или болка у публиката, тя се движи с кадрите, аз работя с конкретния момент", обяснява още той.

В съболезнователното си писмо гръцкият премиер Кириакос Мицотакис нарече Вангелис "пионер на електронния звук".