Президентът на Украйна Володимир Зеленски подписа указ, с който забрани на Украйна да води преговори с руския държавен глава Владимир Путин. Това е реакция срещу анексирането на украински територии от Руската федерация.

Документът също възлага на кабинета на министрите да подготви предложения за изграждането на комплексна система за гарантиране на сигурността на Украйна, основана на многостранните и двустранни споразумения с други държави.

Целта е отбранителният потенциал на страната да достигне ниво, което ще осигури гарантиран отпор срещу Руската федерация. Кабинетът на министрите ще трябва да работи и в посока увеличаване на доставките на военно-техническа помощ за Украйна.

На 30 септември, минути след анексирането на ДНР, ЛНР, Херсон и Запорожие, Зеленски увери, че Киев е готов за диалог с Русия, но само ако начело стои друг президент.

Дмитрий Песков, говорител на руския президент Владимир Путин, заяви, че Русия е за преговори с Украйна и ще очаква промяна в позицията на украинското ръководство. Това съобщи днес руски интернет портал РБК.

Според Песков Русия „от самото начало на специалната операция“ е твърдяла, че изпълнението на поставените от нея условия „се осигурява чрез мирни дипломатически преговори“.

„За да преговаряме, имаме нужда от две страни... Сега ще изчакаме или промяна в позицията на настоящия президент, или може би ще изчакаме бъдещия президент на Украйна“, каза говорителят.