Първият анонс на ГЕРБ е, че няма да прави правителство с ДПС и БВ ("Български възход" - бел. ред.). Логично следва, че иска да управлява с ПП, ДБ и/или БСП. Схемата, която е измислена, явно цели да привлече поне две от тези три партии в правителство. Преговорите (или "разговори за Путин") щели да бъдат модерирани от Соломон Паси и Плевнелиев, не е точно ясно като какви. Кандидат за премиер и външен министър, може би.

Няколко отговора са дължими преди да започне сериозно да се обсъжда тази идея:

1) Защо Борисов иска преговори с ПП и ДБ, а не с ДПС и БВ? Ако искаше да управлява точно с тези партии, не трябваше да им сваля правителството, а да ги подкрепи, когато ИТН излезе от коалицията. Да припомним, че ГЕРБ внесе вота на недоверие. Трябва да се обясни, защо Борисов вкара страната в цялата тази криза, ако планът му наистина е бил да управлява с ПП и ДБ;

2) Каква отговорност поема Борисов за провалите на управлението си и "модела Борисов". Оттегля ли се той? Какви са Паси и Плевнелиев и кой ще взема политическите решения? Борисов ли?

3) Каква е позицията му спрямо Иван Гешев? Ще работи ли ГЕРБ за отстраняването на Гешев или не? Това, че ГЕРБ имат идеи за съдебна реформа без съдебна реформа е известно - има ли нещо ново по въпроса?

4) Каква е целта на включването на "Възраждане" в преговорите и за какво ще преговарят Паси и Плевнелиев с тях?

5) Какво ще се случи, ако след преговорите се окаже, че ГЕРБ имат 95% съвпадения с ДПС и БВ - пак ли няма да видим Борисов с тях в общо правителство?

Без отговори на тези въпроси, предложените преговори са просто опит да се имитира активност.

Коментарът е публикуван във фейсбук. Заглавието е на Клуб Z.