Президентът (2012-2017) Росен Плевнелиев и бившият министър на външните работи и основател на Атлантическия клуб - Соломон Паси, прегърнаха предложението на лидера на ГЕРБ Бойко Борисов да станат част от контактни групи за преговори за съставяне на правителство.

Както е известно, днес Борисов, като председател на партията с най-много гласове на вота и съответно първи мандатоносител, обяви че е готов на всякакви компромиси само и само да има кабинет и спрегна имената на Паси и излъчения от партията му (бивш) президент като част от лансираните от него експертно-политически преговорни екипи.

Пръв с реакция, мигновена, бе готов Плевнелиев. От офиса му разпространиха следното приветствие и изразена готовност:

"Благодаря за оказаното доверие да се включа в контактна група за търсене на съгласие по принципи и приоритети, на които да стъпи едно бъдещо редовно правителство. Предстои да се формализира нейния състав, като групата остава отворена за предложения от другите проевропейски и евроатлантически партии. Контактната група  ще започне своята работа след сформиране на редовното 48-мо Народно Събрание, като ще заседава и ще дава пресконференции за постигнатите резултати единствено в сградата на Народното събрание. Няма да се посещават партийни централи и да се провеждат срещи на други места, а само пред очите на българските граждани и медиите, защото ще се работи за доверие и прозрачност. Контактната група ще проведе срещи с всички проевопейски и демократични сили за търсене на съгласие по принципи и приоритети, на които да стъпи едно бъдещо правителство за преодоляване на кризите и стабилизиране на държавата. Целта е да се промени подходът, да се възстанови диалогът, да се работи за доверие, да се търси обединение около базисни принципи, национални приоритети и работещи решения. "

Последва реакция и от Соломон Паси, във фейсбук, сходна на тази на Плевнелиев:

"Днес най-голямата парламентарна партия ме покани в контактна група, ръководена от президента Росен Плевнелиев, за да съдействаме в преговори за съставяне на евро-атлантическо мнозинство и правителство в новия Парламент.

Като ясно осъзнавам колко огромен и предизвикателен дълг е подобна функция, заявявам пред обществото и участниците в процеса, че бих им съдействал добросъвестно, безкористно и на ползу роду, доколкото моите сили и тяхната воля позволяват това.

Ако не успея в това общо дело, бих съдействал на всеки, който би го продължил.", написа той.