Почти две седмици след обявяването на частичната мобилизация поне 700 000 души са напуснали Русия, предаде руската версия на сп. "Форбс", цитирайки запознат източник. 200 000 от тях са заминали за Казахстан. Според друг източник, който е близък до Кремъл, напусналите са почти 1 милион.

И двамата изтъкват, че не е ясно каква част от заминалите са туристи, които възнамеряват скоро да се върнат.

Веднага след обявяването на мобилизацията на 21 септември на ГКПП-тата на руските граници се извиха опашки. Най-голямата бе на ГКПП "Горен Ларс" на руско-грузинската граница, където хора се редят на опашки по 4-5 дни, често без храна и вода. Руските власти дори изградиха мобилизационен център на граничния пункт, където мъже получават призовки за фронта - на няколко километра от "свободата".

В началото на септември, още преди обявяването на частичната мобилизация, "Росстат" съобщи, че от началото на годината Русия са напуснали 419 000 души, което е два пъти повече от същия период за миналата година. 

Частичната мобилизация в Русия бе обявена на 21 септември. Според официални изявления тя се отнася предимно за военнослужещи от запаса с боен опит. Вчера министерството на отбраната съобщи, че вече са мобилизирани 200 000 души - остават още 100 000, за да бъде постигната първоначално поставената бройка.

Почти веднага след началото на мобилизацията дори руските държавни медии започнаха да съобщават за масови нарушения - повиквателни получаваха студенти, хора на преклонна възраст, тежко боледуващи и многодетни руснаци.

На 29 септември руският президент Владимир Путин призна за множеството грешки и нареди да бъдат отстранени.