„Защо толкова български и словашки лидери с проруски позиции все още наричат себе си социалисти?“

Този въпрос зададе френският евродепутат Стефан Сежурне – председател на либералната група „Обнови Европа“ (ОЕ) в Европейския парламент. Въпросът бе към зам.-председателя на Европейската комисия Маргаритис Схинас, отговарящ за европейския начин на живот. Той бе зададен по време на дебат в Страсбруг за противопоставянето на антиевропейската и антиукраинската пропаганда на приближените на руския президент Владимир Путин.

„Защо Силвио Берлускони продължава да е член на Европейската народна партия (ЕНП)?“, попита още Сежурне.

И припомни изказванията на бившия италиански премиер за Украйна. Берлускони посети анексирания Крим през 2014 г. и подари на Путин одеяло със снимка на двамата.

Путин обяви война не само на Украйна, но и на демокрацията. Но въпреки това в Европа има много путинисти, които го подкрепят. Те са и от крайната десница, и от крайната левица, изтъкна Сежурне.

„Питам ги как искате да спрем със санкциите? Как се осмелявате да повтаряте руски аргументи?“, продължи евродепутатът, като този път визира конкретно френският Национален сбор и италианската Лига.

След което огласи двете си хипотези – куфари с банкноти е пълна подкрепа за политическите проекти на Путин.

Сежурне припомни, че според американски доклад Русия е инвестирала над 300 милиова евро в политически партии в цяла Европа. По думите му унгарският премиер Виктор Орбан пътува по-често до Москва, отколкото до Брюксел.

Сежурне не пожали и крайно левите:

„Защо трябва да отказвате оръжейна помощ на Украйна? Често антиамериканизмът на крайната левица е по-силен, отколкото целта да бдат защитени потиснатите.“

Последва нов въпрос към Маргаритис Схинас – защо европейските институции дават пари на Сърбия на Александър Вучич, също член на ЕНП.

Френският представител поиска международно разследване на дадените от Русия 300 милиона евро за европейски партии и настоя да бъде сложена бариера между тях и Путин.

„Виждаме повсеместно руски дипломати, изгонени от Атина миналата година и от София преди месеци. Виждаме медийни магнати, които искат да наложат своето влияние върху интернет, или марионетни журналисти в някои столици.“

Така еврокомисарят Схинас описа хибридната война на Кремъл.

След това припомни фалршифицираните телевизионни репортажи, на които се вижда как труповете едва ли не се движат, и бременни жени, заснети в несъществуващи родилни отделения.

„Чрез различни пропагандни централи Русия отправя апокалиптични послания пряко към европейците – за зима без отопление, нарастваща инфлация и покачващи се цени на енергията. Важно е ние като европейци да отхвърлим тази пропаганда, да отстояваме истината и да отвърнем на удара“, изтъкна Схинас.

И посочи, че към европейските институции има групи, които извършват проверка на фактите. 

Важен инструмент е и Европейската обсерватория за цифрови медии. Неин екип е идентифицирал над 1600 линка за дезинформация, свързана с войната в Украйна.

„Ще разширим полето на действие на Обсерваторията, за да може 100 процента от европейското население да бъде покрито“, увери Схинас.

Джамбазки: Съюзниците на Путин са в Брюксел

„Тази руска пропаганда е на американски платформи. И те не ги свалят. Защо това е така? Защото очевидно не желаят и защото ви помагат в една лъжа – а именно, че десните били съюзници на Путин.“

Така започна изказването си българският евродепутат Ангел Джамбазки от ВМРО и групата на Европейските консерватори и реформисти (ЕКР).

Но това по думите това му не е вярно. Защото истинските съюзници на Путин са в Брюксел.

„Тези, които унищожаваха европейската енергетика, въглищните мини, нашата независимост, които направиха ЕС зависим от руските въглеводороди, и тези, които финансират руската икономика. Това са приятелите на Путин. Не ние, десните, не ние, националистите“, продължи той.

След което обясни, че национализмът е единствената съпротива – „истинска, изворна“ – на болшевизма и на Кремъл. Джамбазки допълни, че докато в Източна Европа се съпротивлявали на комунистите след 1945 г. с оръжие в ръка, Западът ги изоставил в Ялта.