След риалити съдебния процес Джони Деп - Амбър Хърд се задава друго дело, което вече предизвиква сериозен медиен интерес.

В четвъртък във федерален съд в Манхатън започва процесът по граждански иск към Кевин Спейси за 40 милиона долара, съобщава Ройтерс. Искът е предявен от американския актьор Антъни Рап, който обвини Спейси, допреди няколко години една от най-големите звезди на Холивуд, за сексуално посегателство, когато Рап е бил едва на 14 години.

63-годишният Спейси, двукратен носител на "Оскар", нееднократно е отхвърлял обвиненията на Рап, както и появилите се разкрития от други мъже, че са били подлагани на сексуален тормоз от актьора.

"Очакваме процеса, който ще се проведе със съдебно жури и реални доказателства, вместо процеса в социалните медии", коментира в сряда Дженифър Келър, адвокатката на звездата.

Антъни Рап, който този месец ще стане на 51 години, е познато име на Бродуей, печели признание през 90-те години с ролята си в популярния мюзикъл Rent. 

През 2020 г. той подаде жалба срещу Спейси за сексуални намеци и предполагаемо сексуално посегателство по време на домашно парти в Манхатън през 1986 г.  Рап търси сега компенсации за преживян емоционален стрес.

Спейси има две статуетки - за поддържаща мъжка роля в "Обичайните заподозрени" и за главна роля в "Американски прелести". Когато избухна скандалът, той жънеше успехи в хита на Netflix "Къща от карти". Обвиненията срещу него дойдоха във върховата точка на популярността на движението #MeToo .През октомври 2017 г. повече от 80 жени от филмовата индустрия обвиниха в сексуален тормоз недосегаемия дотогава продуцент Харви Уайнстийн, който излежава присъда в затвора в момента. Тогава и Рап за първи път обвини Спейси, при това с много подробен разказ, в интервю за BuzzFeed News. На следващия ден в Twitter звездата поднесе "най-искрените си извинения"  за всяко "дълбоко неуместно пиянско поведение", като заяви, че не си спомня за случилото се.

След като наказателното обвинение за сексуално посегателство беше отхвърлено от съдия през 2020 г., Рап заведе граждански иск. Процесът започва в четвъртък в 9:30 ч. (13:30 GMT), съдия по делото е Люис Каплан.

Неблагополучията на Спейси не свършват с този иск за внушителна сума. Освен че кариерата му почти замря след 2017 г., когато спешно беше прекратено участието му в "Къща от карти", срещу него другата година се задава криминален процес в Лондон, след като той пледира невиновен по обвинения за пет сексуални посегателства в периода 2005-2013 г.

В Масачузетс Спейси беше обвинен в непристойно поведение и сексуално посегателство през юли 2016 г. срещу 18-годишен служител на бар.  Обвиненията бяха свалени през юли 2019 г., след като предполагаемата жертва отказа да свидетелства.