Нищо не е загубено, вратата е отворена, обяви във Вълчидол лидерът на ГЕРБ Бойко Борисов в коментар на отказа на "Продължаваме Промяната" да седнат на масата за преговори за ново правителство.

"Разбирам, че им е удобно да ни приписват "Възраждане" - те си имат своите достойнства. Но за разлика от Кирил Петков и Асен Василев, които твърдят, че няма значение какво казват посолствата, аз се съобразявам какво казват нашите европейски партньори - за тях най-важната тема е войната в Украйна", изтъкна Борисов.

Лидерът на ГЕРБ се зарече, че контактната им група ще отиде при всички партии, включително и при ДПС.

"Предлагам лидерите да се дръпнем, за да може контактните групи да работят по-лесно - за породен път призова Борисов.

Аз се надявам, че разумът ще надделее. Всички сме правили грешки, затова в нашата религия има и прошка. Оптимист съм, нека да обърнем внимание на хората", заяви още той.

И допълни:

"Промяната" отказаха коалиция и от всичко, което сътвориха, това им е най-добрият вариант и аз абсолютно ги разбирам. Да кажа, че или не са ни разбрали, или се правят, че не са.

Ние нито предлагаме коалиция, нито предлагаме каквато и да е форма на общуване извън това, което е полезно за държавата. Нищо не е изгубено."

Според него изборите са показали, че народът е казал "Да" на ГЕРБ, но не е казал ГЕРБ да управлява сам.

"Народът показва, че иска да сме разумни по важните за хора теми. Нашата пъпна връв е свързана с евроатлантическите партньори", каза още Борисов.

Той изтъкна, че не е чул да говорят по темата за войната в Украйна.

"Всичко различно от това са празни приказки. Пряко да подпомагаме нашите приятели от Украйна, както го прави целият демократичен свят. Те на тази тема много увъртат. Дори казват, че с категоричния противник - БСП ще правят коалиция", изтъкна Борисов.

Борисов коментира и факта, че ГЕРБ, заедно с "Има такъв народ", ДПС и "Възраждане", свалиха правителството на Кирил Петков.

"Аз не исках предсрочни избори. Коалицията им се разруши, затова че не можаха да си разделят парите. ГЕРБ е упражнил парламентарното си право на опозиция - да покаже, че не подкрепя такива хора и то им падна правителството", каза Борисов.

Той каза още, че не подкрепя "Възраждане" и тяхното отношение към някои медии, включително Клуб Z, защото бил против да се "сатанизират хора".