Служебното правителство не купува самолети "Грипен", а събира оферти, като целта е тези оферти да се представят в парламента и да се вземе информирано решение. Това реши да уточни в петък на брифинг служебният министър на отбраната Димитър Стоянов. 

Вчера от МО обявиха, че са отправили искания до Швеция, Франция, Държавата Израел и САЩ за представяне на оферта за наемане или закупуване на самолети с цел да се осигури възможност военновъздушните ни сили да изпълняват задачите си по охрана на въздушното пространство. Подобно потвърждение дойде и от президента Румен Радев, който е на европейска среща на върха в Прага.

Вчера "24 часа", съобщи, че служебното правителство иска да сключи сделка за 10 шведски изтребителя "Грипен". Това ставало ясно от писмо на Димитър Стоянов до шведския му колега Петер Хултквист, с което медията разполага. Писмото е изпратено на 30 септември. В него Стоянов иска оферта за закупуването на 10 изтребителя "Грипен", които да бъдат произведени и доставени в рамките на 2 години от сключването на договора. Министърът иска все пак и оферта за лизинг, която би била по-добра за България.

Днес Стоянов посочи, че е отправено искане за оферти за самолети, втора употреба. Работни срещи са проведени досега само с Швеция и Франция, от останалите две държави няма отговор. Той добави, че до края на месеца се очаква офертата за самолети от Франция.

По повод на информацията в медиите, че Швеция официално е съобщила за това, че е изпратила оферта на България за самолети "Грипен", Димитър Стоянов отговори, че офертата най-вероятно е изпратена, но не е пристигнала още при нас.

България е поискала оферти за придобиване на самолети, втора ръка; два плюс осем самолета - два учебно-бойни и осем бойни, за десет години. Той добави, че няма конкретика за цената, която се очаква да бъде предложена.

След като получим офертите, те трябва да бъдат анализирани и представени в Народното събрание с проект за инвестиционен разход, да бъде одобрен проектът, чак след това се водят разговори за договор, и той отново трябва да мине през парламента, добави министърът на отбраната.

Още през август заявих, че изтребителната авиация в България е в изключително тежко положение, полагаме усилия да придобием шест плюс два двигателя от Полша, разговорите вървят и сме в напреднал етап, но все още няма решение, отбеляза Димитър Стоянов. Според него тези двигатели ще помогнат изтребителната авиация да се използва до края на 2023 г.

Вече платените самолетите F-16 от САЩ ще са в оперативна готовност не по-рано от 2027-2028 г.  Доставянето им беше забавено като оправданието бяха трудностите, свързани с пандемията през 20-21 г.

Информацията, че от служебния кабинет мислят за придобиването - купуване или вземане под наем, на самолети "Грипен" предизвика вече отрицателни реакции от политически сили. И от ПП, и от БСП заявиха, че няма да подкрепят подобна стъпка.

Преди вземането на решението за купуването на първите Ф-16 между кабинета на ГЕРБ тогава и президента Румен Радев, който прясно беше встъпил в първия си мандат,  имаше доста ожестечено противопоставяне коя оферта да избере България като бившият шеф на ВВС настояваше в полза на "Грипен". По време на първия му служебен кабинет начело с премиер Огнян Герджиков на едно от последните заседания на МС даже се прие точка от дневния ред, според която се одобрява офертата на "Грипен" за шведските изтребители като най-изгодна.